hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az euróövezet ipari termelése októberben

  • MTI

Októberben az előző havinál kevésbé, de a vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés az euróövezetben – az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján.

Októberben szezonális kiigazítással 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés az euróövezetben szeptemberhez képest, nagyobb mértékben a várt 0,3 százalékos csökkenésnél, de kevésbé a szeptemberi 1,0 százalékos havi csökkenésnél.

Az euróövezet októberi ipari termelése 6,6 százalékkal maradt el a 2022 októberitől. Szeptemberben 6,8 százalék volt az elmaradás. Októberre elemzők az egy évvel korábbinál 4,6 százalékkal alacsonyabb ipari termelést jeleztek előre.

Az Európai Unió ipari termelése októberben 0,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Szeptemberben 0,8 százalék volt a havi csökkenés. Az egy évvel korábbitól az EU ipari termelése 5,5 százalékkal maradt el októberben és 6,1 százalékkal szeptemberben.

A legnagyobb havi csökkenést Írországban regisztrálták októberben, 7,0 százalékosat. Máltán 2,5 százalékkal, Hollandiában 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés októberben az előző havihoz képest. A legnagyobb mértékben, 6,0 százalékkal Görögországban nőtt az ipari termelés októberben az előző havihoz képest. Portugáliában 3,8 százalékos, Csehországban 2,9 százalékos volt a havi növekedés.

Az ipari termelés a legnagyobb mértékben Írországban maradt el októberben az egy évvel korábbitól, 34,0 százalékkal. Észtországban 12,2 százalékos, Hollandiában 11,1 százalékos volt az ipari termelés éves csökkenése októberben. A legnagyobb éves növekedést Görögországban regisztrálták, 10,8 százalékosat. Dániában 6,9 százalékkal, Szlovákiában 4,4 százalékkal haladta meg az októberi ipari termelés az egy évvel korábbit.

Az Eurostat adatai alapján a magyar ipari termelés októberben 0,7 százalékkal csökkent a szeptemberihez képest, ami 1,3 százalékkal haladta meg az augusztusit. Az egy évvel korábbitól az októberi magyar ipari termelés 2,8 százalékkal maradt el a szeptemberi 5,7 százalékos éves elmaradás után.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3