hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vizsgálja az MNB a magán-nyugdíjpénztárakat

  • MTI

Mind a négy magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetők aránya a 70 százalékos minimumot szeptemberben a kasszák honlapjain közzétett információk szerint. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvényi kötelezettségének megfelelően a szeptember 30-ai – és az azt megelőző hónapok – adatainak ismeretében áttekinti, hogy a hazai piacon tevékenykedő magán-nyugdíjpénztárak megfelelnek-e a 70 százalékos tagdíjfizetési szabálynak – mondta az MTI-nek Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

A magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszűnik az a pénztár, amelynél a tagdíjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökken. 

Binder István elmondta: a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizető tagok arányát 2015. szeptember 30-át követően köteles vizsgálni az MNB az azt megelőző 6 hónap vonatkozásában. E kötelezettségének való megfelelés érdekében az MNB határozatban havi adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő a magán-nyugdíjpénztárak számára. Figyelemmel arra, hogy az első vizsgálandó hónap 2015 áprilisa, az MNB jelenleg az első 5 hónap vonatkozásában rendelkezik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizető tagok arányáról adatokkal.

A jegybank 2015. április 24-én állásfoglalást adott ki a 70 százalékos szabály értelmezése kapcsán. Az MNB álláspontja szerint – a magán-nyugdíjpénztárak működéséről rendelkező törvény, vagyis az Mpt. alapján – az előírás betartásának megállapításához a magán-nyugdíjpénztáraknál az adott hónapra vonatkozó tagdíjat megfizető pénztártagok számát el kell osztani az összes pénztártag számával olyan módon, hogy "az összes pénztártag száma" alatt az adott hónap végi taglétszám értendő. 

Amennyiben az adott hónapban a tag a tagdíjfizetési kötelezettségét nem teljesítette, akkor az adott hónap tekintetében attól függetlenül nem-fizetőnek minősül, hogy utóbb esetlegesen rendezi tartozását (elkerülendő például a hozam terhére történő pénztári költségérvényesítést). A tagdíj előre történő – esedékesség előtti – megfizetésének esetleges gyakorlatát az MNB elfogadhatónak tartja, összhangban azon polgári jogi alapvetéssel is, miszerint a jogosult a pénztartozás teljesítési idő előtt felajánlott teljesítését köteles elfogadni. Előbbiek alapján például az előre megfizetett havi tagdíjjal érintett tag tagdíjfizetőnek minősül – ismertette a szóvivő.

Egy példán levezetve ez azt jelenti, hogy ha áprilisban 60, májusban 70, júniusban 75, júliusban 75, majd augusztusban 80, végül szeptemberben újra 60 százalék a fizetők aránya, akkor a hat hónapos átlag pont 70 százalék. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy – egyes téves korábbi sajtóhírekkel ellentétben – akár két egymást követő hónapban is 70 százalék alatt lehet a fizető pénztártagok aránya, ha az azt követő vagy megelőző hónapokban ezt ellentételezve jóval magasabb volt ez a mutatószám. 

Amennyiben viszont egymást követő két hónapban az előbbiek szerint számított 6 hónapos átlag 70 százalék alá esik, az MNB-nek vissza kell vonnia az érintett magánnyugdíjpénztár tevékenységi engedélyét az Mpt. előírása alapján, a pénztár közgyűlésének pedig döntenie kell a végelszámolásról – mondta Binder István.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénz alatt munkáltatói felmondás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás – bizonylatkiállítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapítványi támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs