hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyhelyzet: kedvezmények a nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások folyósításában

  • Winkler Róbert

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) kormányrendelet (Vr.) által elrendelt veszélyhelyzetben, a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot és állampolgárokat érintő hatásának enyhítése érdekében több olyan kormányrendelet is született, melyek előírásai a nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyek részére nyújtanak bizonyos mértékű kedvezményeket.

A 2020. április 5-én kihirdetett 88/2020. kormányrendelet – többek között – a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, a nyugellátások, nyugdíjszerű ellátások folyósítása során alkalmazandó, általánostól eltérő szabályokat, továbbá a veszélyhelyzet kihirdetésekor fennálló jogosultságok automatikus meghosszabbodását írja elő.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.

A rendelet 5. §-a meghatározza, hogy a rehabilitációs ellátás a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) 10. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltaktól eltérően csak a Vr. hatályvesztését követő második hónap utolsó napján szűnik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt a törvény erejénél fogva, hatósági döntés nélkül is megszűnő rehabilitációs ellátások folyósítása automatikusan meghosszabbításra kerül a veszélyhelyzet időtartamát követő második hónap utolsó napjáig.

Például, ha az érintett személynek 2018. március 29-étől kétéves időtartamra állapítottak meg rehabilitációs ellátást, úgy a rehabilitációs ellátásra való jogosultsága 2020. március 29-étől külön határozat meghozatala nélkül megszűnne, és az érintett személy ezen időponttól kezdődően ellátás nélkül maradna. A most kihirdetett kormányrendelet rendelkezései alapján azonban a rehabilitációs ellátás időtartama, függetlenül azon ténytől, hogy az érintett személy a továbbiakban megváltozott munkaképességűnek minősül-e vagy sem, 2020. március 29-ét követően is – de legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig – automatikusan meghosszabbodik, azaz az ellátás továbbfolyósításra kerül.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő cikkeit itt olvashatja el!

A rendelet 11. §-a szerint a Vr. hatályvesztéséig az egészségi állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, kedvezmény, mentesség a Vr. hatályvesztését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például egy özvegyi nyugdíj továbbfolyósításához orvosszakértői vélemény lenne szükséges, a veszélyhelyzet időtartama alatt az érintett személy nem kötelezhető a vizsgálathoz szükséges orvosi iratok csatolására, illetve önmagában az orvosi felülvizsgálat sem kezdeményezhető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a rendeletben foglalt egyéb kedvezményeket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztria forrásadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla beütése pénztárgépbe

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close