hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több jelentkező özvegyi nyugdíjra? Így bizonyítható az együttélés

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Hogyan lehet bizonyítani az egyes társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot akkor, ha az a rendelkezésre álló dokumentumokból nem állapítható meg? Ezen a ponton jönnek be a képbe a tanúk. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen jogszabályi rendelkezéseket kell a bizonyítás során figyelembe venni.

Noha a közigazgatási hatósági eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 53. szakasza általánosságban kimondja, hogy az ügyre vonatkozó tény tanúval is bizonyítható, nyilvánvaló, hogy a XXI. században a jogosultság megállapításához szükséges adatokat elsődlegesen a papíralapú vagy még inkább az elektronikus nyilvántartások tartalmazzák. Ennek ellenére kivételes esetekben a társadalombiztosítási jogban is találkozhatunk olyan helyzetekkel, amikor adatok hiányában a bizonyítás „egyéb hitelt érdemlő módjával” is élhetünk.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.)  43. paragrafusának (2) bekezdése értelmében a szolgálati időt főszabályként a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. Az említett nyilvántartásokkal nem igazolt szolgálati időket – ha jogszabály másként nem rendelkezik – abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő

– a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással), vagy
 a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
– egyéb hitelt érdemlő módon bizonyítja.

A Tny. 45. paragrafusának (1) bekezdése szerint özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat. Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával annak haláláig

– egy év óta megszakítás nélkül együtt élt, és gyermekük született, vagy
– megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, hogyan igazolhatják az élettársak az özvegyi státuszt, és milyen szabályok vonatkoznak – egyéb, például a foglalkoztatásra vonatkozó tb-ügyekben is – a tanúk meghallgatására.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs