hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több jelentkező özvegyi nyugdíjra? Így bizonyítható az együttélés

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Hogyan lehet bizonyítani az egyes társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot akkor, ha az a rendelkezésre álló dokumentumokból nem állapítható meg? Ezen a ponton jönnek be a képbe a tanúk. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen jogszabályi rendelkezéseket kell a bizonyítás során figyelembe venni.

Noha a közigazgatási hatósági eljárásról szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 53. szakasza általánosságban kimondja, hogy az ügyre vonatkozó tény tanúval is bizonyítható, nyilvánvaló, hogy a XXI. században a jogosultság megállapításához szükséges adatokat elsődlegesen a papíralapú vagy még inkább az elektronikus nyilvántartások tartalmazzák. Ennek ellenére kivételes esetekben a társadalombiztosítási jogban is találkozhatunk olyan helyzetekkel, amikor adatok hiányában a bizonyítás „egyéb hitelt érdemlő módjával” is élhetünk.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.)  43. paragrafusának (2) bekezdése értelmében a szolgálati időt főszabályként a társadalombiztosítási igazgatási szervek nyilvántartása alapján kell számításba venni. Az említett nyilvántartásokkal nem igazolt szolgálati időket – ha jogszabály másként nem rendelkezik – abban az esetben kell figyelembe venni, ha azokat az igénylő

– a foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással), vagy
 a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással, vagy
– egyéb hitelt érdemlő módon bizonyítja.

A Tny. 45. paragrafusának (1) bekezdése szerint özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat. Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastársra előírt feltételek fennállása esetén az is, aki élettársával annak haláláig

– egy év óta megszakítás nélkül együtt élt, és gyermekük született, vagy
– megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, hogyan igazolhatják az élettársak az özvegyi státuszt, és milyen szabályok vonatkoznak – egyéb, például a foglalkoztatásra vonatkozó tb-ügyekben is – a tanúk meghallgatására.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close