hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tévhitek a nagyszülői gyeddel kapcsolatosan

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A nagyszülői gyermekgondozási díj felől már most sokan érdeklődnek: vajon hogyan tudják majd igényelni. Ez a típusú ellátás még életbe sem lépett, de máris sok tévhit kering vele kapcsolatosan. Érdemes tisztázni a tervezett fő feltételeket, tiltásokat, hogy lássuk, kinek lehet majd jó ez a megoldás.

A T/6191-es törvényjavaslat tartalmazza a nagyszülői gyermekgondozási díj jelenleg még elfogadásra váró részleteit. Ha valaki meghallja azt, hogy nagyszülői gyed, azt gondolhatja, minden további nélkül bevonhatja a nagyszülőt gyermeke gondozásába, amiért díjazás illeti majd meg. Számos követelménynek kell azonban eleget tenni, és elég gyorsan kiderülhet, hogy a nagyszülő nem felel meg a jogszabály támasztotta elvárásoknak. Nézzük végig ezeket!

Nyugdíjas, rokkant nyugdíjas a nagyszülő, jogosult gyedre?

Nem jár gyermekgondozási díj a nagyszülőnek, ha a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1997. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve az otthonában végzett keresőtevékenység után járó táppénzt, baleseti táppénzt, a csecsemőgondozási díjat, valamint a különböző korú gyermek jogán járó gyermekgondozást segítő ellátást és gyermekgondozási díjat. Ez azt jelenti, hogy bármilyen nyugdíjban is részesül a nagyszülő, ő nagyszülői gyermekgondozási díjban nem részesülhet. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, jár-e nagyszülői gyed, ha a szülő nem dolgozik, illetve ha a szülő dolgozik, de a nagyszülő nem, továbbá, hogy igaz-e: ha a szülő jól keres, jó lesz az ellátása a nagyszülőnek is vagy az, hogy a gyed mellett keresőtevékenység folytatható!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close