hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-kötelezettségek többes vállalkozói jogviszonyban. Példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Egyéni és társas vállalkozó, evás, katás, főállású, nyugdíjas: ezek különbözőképpen variálódhatnak többes vállalkozói jogviszony esetén. Összeszedtük, hogy a különböző esetekben hogyan alakulnak a tb-kötelezettségek.

A többes – egyidejűleg egyéni és társas vállalkozói vagy többes társas vállalkozói – jogviszony vonatkozásában mindössze két korlátozásra kell tekintettel lennünk:

– egyrészt az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3. § (2) bekezdése d) pontja értelmében nem lehet egyéni vállalkozó, aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja,

– másrészt a 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:90. § (1) bekezdése szerint természetes személy egyidejűleg egy gazdasági társaságban lehet a társaság korlátlanul felelős tagja.

Ezen előírások szem előtt tartásával teljesen szabadon dönthet arról a magánszemély, hogy egyidejűleg egyéni és társas vállalkozást is létesítsen, vagy éppen több társas vállalkozásban minősüljön társas vállalkozónak, akár eltérő adózási módokat választva. A következőkben a számtalan lehetséges variációból a legjellemzőbb változatokat tekintjük át a járulékmértékek és -alapok vonatkozásában.

Olvassa tovább cikkünket, amelyben számos példát talál arra, hogy különböző vállalkozási és adózási formák esetén hogyan alakulnak a járulékfizetési kötelezettségek!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkabér Ausztriában dolgozónak

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Vonaljegy – kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Kisfaludy vissza nem térítendő támogatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close