hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-kötelezettségek többes vállalkozói jogviszonyban. Példákkal

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Egyéni és társas vállalkozó, evás, katás, főállású, nyugdíjas: ezek különbözőképpen variálódhatnak többes vállalkozói jogviszony esetén. Összeszedtük, hogy a különböző esetekben hogyan alakulnak a tb-kötelezettségek.

A többes – egyidejűleg egyéni és társas vállalkozói vagy többes társas vállalkozói – jogviszony vonatkozásában mindössze két korlátozásra kell tekintettel lennünk:

– egyrészt az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3. § (2) bekezdése d) pontja értelmében nem lehet egyéni vállalkozó, aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja,

– másrészt a 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:90. § (1) bekezdése szerint természetes személy egyidejűleg egy gazdasági társaságban lehet a társaság korlátlanul felelős tagja.

Ezen előírások szem előtt tartásával teljesen szabadon dönthet arról a magánszemély, hogy egyidejűleg egyéni és társas vállalkozást is létesítsen, vagy éppen több társas vállalkozásban minősüljön társas vállalkozónak, akár eltérő adózási módokat választva. A következőkben a számtalan lehetséges variációból a legjellemzőbb változatokat tekintjük át a járulékmértékek és -alapok vonatkozásában.

Olvassa tovább cikkünket, amelyben számos példát talál arra, hogy különböző vállalkozási és adózási formák esetén hogyan alakulnak a járulékfizetési kötelezettségek!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya juttatás hűségidőre

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Patreon adózás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Másodállású katás egyéni vállalkozó, autóvásárlás, gyed

Horváthné Szabó Beáta Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close