hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-ellátások, biztosítási jogviszonyok: fókuszban a munkaidő

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítási kötelezettségekről szóló, illetve bizonyos ellátásokkal összefüggő jogszabályok számos utalást tartalmaznak a munkaidőre vonatkozóan. Cikkünkben néhány, speciális jogviszonyt érintő, a munkaidőtől függő lényegi szabályra hívjuk fel a figyelmet.

Elöljáróban tisztázni kell, hogy a munkaidő fogalma kizárólag a munkaviszonyhoz kapcsolható. Az egyéni és társas vállalkozó, illetve a mezőgazdasági őstermelő, vagy éppen a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban munkát végző személy esetében a munkaidő nem értelmezhető.

Így, amikor az ápolási díj vagy a gyermeknevelési támogatás (gyet) vagy éppen a nagyszülői gyes kapcsán akként rendelkezik a jogszabály, hogy az adott ellátás mellett maximum napi 4 órában vagy heti 30 órában lehet keresőtevékenységet folytatni, mindezt a munkaviszonyra kell vonatkoztatni. (A gyes és a gyet esetében ez annál is inkább egyértelmű, mert a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) alkalmazásában csak a munkaviszony és a különböző közszolgálati jogviszonyok minősülnek keresőtevékenységnek.)

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 42. paragrafusának (2) bekezdése legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyhoz köti, hogy az egyéni vagy társas vállalkozó mentesüljön a havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség alól azzal, hogy heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a munkaidőnek egyebek mellett a katás jogviszonyra, a biztosítási jogviszonyra, a nyugdíjra jogosító szolgálati idő számítására, a rehabilitációs hozzájárulás fizetésére vonatkozó összefüggéseire mutatunk rá!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink