Százmillió eurós intézkedéscsomag Szlovéniában a nyugdíjak emelésére

  • MTI

Robert Golob szlovén miniszterelnök szerdán százmillió eurós intézkedéscsomagot jelentette be a nyugdíjak emelésére a Nemzedékek közötti együttélés napjai című kétnapos rendezvény megnyitóján Ljubljanában – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A csomag négy intézkedést foglal magába, és ezekről befejeződtek a tárcaközi egyeztetések – mondta a kormányfő. Jelezte: első intézkedésként novemberre előrehozzák a nyugdíjak 1,8 százalékos korrekcióját, "annak érdekében, hogy még az év vége előtt teljesüljön az ígéret, miszerint a garantált nyugdíjminimum 700 euró lesz".

A második intézkedéssel minden özvegyi nyugdíjat legkésőbb január 1-jéig a garantált nyugdíjminimumhoz igazítanak – tette hozzá. Golob szerint ez az intézkedés mintegy 10 000 személyt érint majd.

A harmadik intézkedés a fogyatékkal élőkkel foglalkozik, azokkal, akik egészségügyi problémák miatt részmunkaidőben dolgoznak – hangsúlyozta, rámutatva, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az ő nyugdíjmegállapításuk csökkenne, de ezt január 1-jétől megváltoztatják. "Akik ettől az időponttól kezdve mennek nyugdíjba, őket úgy értékeljük majd, mintha teljes munkaidőben dolgoztak volna" – mondta Golob.

A negyedik intézkedés a karácsonyi nyugdíjpótlék. Ezt ugyanúgy számítják majd ki, mint a juttatások éves összegét, amelyet júniusban fizetnek ki, de a nyugdíjpótlék alacsonyabb lesz, az éves juttatás 40 százaléka – magyarázta Golob. Ezeket karácsonykor fizetik ki, hogy támogassák a generációk közötti harmóniát – húzta alá a szlovén miniszterelnök.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs