hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíjrendszer átszabása: kormánypárti támogatás

  • MTI
5

A KDNP támogatja a Népesedési Kerekasztal által közzétett, a nyugdíjrendszer reformjára vonatkozó koncepcióját, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is - közölte a párt az MTI-vel.

A szöveg hangsúlyozza, hogy ez a gondolat Európa-szerte felmerült és a KDNP 2007-ben megfogalmazott nyugdíjreform tervezete is olyan rendszerre tesz javaslatot, amely jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetésekkel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását.

Úgy érvelnek, hogy az európai országokban működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben az idősek nyugdíját az aktív korosztály járulékfizetései biztosítják, a mai aktívak későbbi nyugdíját ezért gyermekeik generációja fogja fedezni. Álláspontjuk szerint azok is fognak nyugdíjat kapni, akik nem vállaltak gyermeket, de az ő nyugdíjukat "azok gyerekei fogják kitermelni, akik nem csak vállalták, de megfelelő nevelésben és képzésben részesítették őket". A KDNP ezért igazságosnak tartja, hogy akik "befektettek" a jövőbe, azok kapjanak ezért valamilyen többletjuttatást.

Azzal folytatják, hogy az említett koncepció szerint ez lehet nyugdíj-megállapítás szabályozása megfelelő szorzószámmal, korhatárkedvezmény vagy járulékfizetési kedvezmény. A gyermeknevelés költségeit vizsgáló kutatások szerint annak egynegyedét fedezik a társadalmi juttatások, míg háromnegyede a szülőket terheli, ezt az áldozatot kompenzálja némileg a javasolt nyugdíjreform - teszik hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)
Katona Marika

A KDNP, a legnagyobb ateista társaság. Pfujj, de utálom őket, ezek nem keresztények, s.gg nyaló banda 3:)

Adorján Artilla

Tessék, most olvastam a szuperjó svéd modellről: támogatott gyermekgondozás és fizetett szülői szabadság. Ott jól működik, itt az amúgy is alacsony jövedelemszintek miatt megnyomorított, de agyonadóztatott emberek majdani nyugdíjbüntetésében gondolkodnak, és kik? Természetesen a krisztusi szeretet és igazságosság felszentelt, dicső bajnokai! Az Állatfarm "Napóleonjai".

István Mogyorósi

Érdekes. Két dolog egyiknek sem jutott az eszébe.
1.) Vissza rakni azt a pénzt a nyugdíjkasszába, amit anno az mdf ellopott;
2.) Visszaadni azt a pénzt, amit a fidesz ellopott, pedig az összedőléssel fenyegető, elosztó-kirovó rendszerű nyugdíj kiváltására gyűjtették velünk.

Ami eszükbe jutott, találni egy ürügyet, amivel tovább csökkenthetik a nyugdíjasok megélhetését úgy, hogy közben minimális emelést hajtanak végre az ürügy megtámogatása után.

Nnnna mi a helyzet Civilbe Öltözött Fideszesek? Nem akartok birkamenetet csinálni? Szezonja lenne. Na persze bele kellene harapnotok abba a kézbe, aki pénzel benneteket. Hiszen kvázi ti vagytok fidesz állam által egyetlenként támogatott "civil" szervezet. Ugye?

Adorján Artilla

A cikkben megjelenő szemlélet egészen elképesztő. Az állampolgárokat és az államot egy állattenyésztő telepnek tekinti, és úgy is kezeli a természetesen alárendelt viszonyukat. Ebben a felfogásban a gyermekvállalás nem érzelmek, szabad választás, valamint biológiai és anyagi lehetőségek függvénye, hanem a puszta szaporodási matematikáé. Kérem tessék már méltányolni, hogy a felosztó-kiróvó rendszerben a megszerzett jogosultság az egyén JÁRULÉKBEFIZETÉSEN ALAPUL. És nyilván aki többet fektetett az életébe, okosabb és szorgalmasabb, az többet is keres, következésképp arányaiban is nagyobb részt vállal a társadalom aktuális finanszírozásából. Az emberek nem tenyészmének és tenyészkocák. És hol van a minőség? A Maugli-szintű gyerekgyártó cigány "minőségét" milyen alapon fizettetnék meg velem? Milyen alapon jutalmazzák, illetve büntetik ezt a kérdést? Szóval egy kapitalista társadalomban talán a pénznek és a minőségnek kellene dominálnia. A gyermekvállalást már így is jutalmazza az adó- és szociális rendszer, egyszerűen nem értem, hogy ennek mi köze a nyugdíjszerző jogosultsághoz. Én mint egyén adózok minden jövedelmem után. Az állam ebből gazdálkodva teremtse meg azokat a kereteket (elvégre ezért tartjuk), amelyek egy élhetőbb, gazdagabb ország kifejlődése felé mutat, és akkor majd lesz elég gyerek is. De a magyar politika létdeficitjét áthárítani az amúgy is agyonzsigerelt, frusztrált társadalomra, és inszeminátort játszani....számonkérősdit, állatfarmot produkálni, hát álljon már meg a menet. Vagy ha igen, akkor kérem vissza az eddigi befizetéseimet, gondoskodok én magamról a saját jövedelmemből, erőmből, engem nem kell eltartania senkinek se. De az már a pofátlanság netovábbja, hogy adót és járulékot is beszednek, tudtommal a második legnagyobb adóék nálunk van az EU-ban, és még erőszakkal fedeztetésre is köteleznének, vagy büntetnének ellenkező esetben. A rendszerben csak a kirablás, a kötelezés-büntetés, az átverés,a lehúzás van hozzárendelve a témához. A gyerek MAGÁNÜGY, az állam az adórendszer kedvezményeivel, szociális jutattásokkal támogassa a gyermekvállalást, mert az neki is jó, de hogy ebből tenyésztelepi rendszer legyen....

Istvánné Oroszi

a képmutató népszipolyozó, állatgyilkos kndp huzzon el, de sürgősen a nyaláson kívűl másra úgy sem alkalmas, szégyelljék magukat

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú gyermek gyámja – pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási szerződés felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X