hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj mellett dolgozik? Így nőhet az ellátása

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Növekedhet a nyugdíj a nyugdíjasként elért keresetek alapján. Fontos azonban tudni, hogy nem automatikusan, hanem kérelmezni kell, ám a növelés akár több évre visszamenőlegesen is érvényesíthető.

A saját jogú nyugdíjas munkavállalók, egyéni vagy társas vállalkozók a nyugdíj melletti keresőtevékenységből származó keresetük, jövedelmük után 2007. január 1-jét megelőzően nyugdíjjárulékot nem fizettek. 2007. január 1-jétől 2007. március 31-ig azonban önkéntes alapon már vállalhatták a járulékalapot képező keresetük, jövedelmük után a járulékok – egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék – megfizetését. Az előzőleg említett átmeneti időszakot követően viszont, 2007. április 1-től már jogszabály írja elő a nyugdíjas biztosítottnál is a kötelező járulékfizetést.

A nyugdíj melletti keresőtevékenység időtartama – függetlenül azon ténytől, hogy a nyugdíjasként elért keresetekből nyugdíjjárulék megfizetése történik – nyugdíjra jogosító szolgálati időként nem vehető figyelembe. A nyugdíjasoknál kötelezően előírt járulékfizetéshez egy speciális nyugdíjnövelés került bevezetésre.

A nyugdíjnövelés szabályait a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 22/A §-a tartalmazza, amely meghatározza, hogy a saját jogú nyugellátásban részesülő személy – ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel – nyugellátását, a nyugdíjasként történő foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit kell tennie nyugdíja növelése érdekében!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink