hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: így igazolhatja a szolgálati időt

  • Winkler Róbert

Hogyan lehet igazolni a biztosításban töltött időt, valamint az abból származó kereseti adatokat, ha azok nem szerepelnek a társadalombiztosítási nyilvántartásban?

A társadalombiztosítás egységes rendszerének több évtizeddel ezelőtti kialakítása során a munkáltatók részére kötelezővé tették, hogy a foglalkoztatottaik biztosítási jogviszonyáról rendszeres adatszolgáltatást nyújtsanak a társadalombiztosítási szervek részére. A biztosítási időre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség 1992 márciusától kiegészült a jövedelmi adatok évenkénti kötelező igazolásával, azzal, hogy a biztosítottak 1988. január 1-jétől 1992. február 29-éig terjedő időre vonatkozó kereseti adatait a munkáltató köteles volt egy „egyszeri” adatszolgáltatás keretén belül megküldeni a társadalombiztosítási szerv részére. Az „egyszeri” adatszolgáltatást először a jogutód nélkül megszűnő munkáltatók esetében írta elő az 1994. január 1-jétől hatályba lépett jogszabály, majd 1995. április 1-jétől valamennyi munkáltatóra kiterjedt az „egyszeri” adatszolgáltatási kötelezettség. Az „egyszeri” adatszolgáltatást legkésőbb 1997. június 30-áig kellett teljesíteni.

Ezt követően a munkáltatók a fenti adatszolgáltatásukat 2009. december 31-éig a lakóhelyük szerint illetékes nyugdíjbiztosítási szervek részére kellett teljesíteniük, majd a jogi szabályozás változását követően, 2010. január 1-jétől a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket az állami adóhatóság felé teljesítik, a biztosításra, nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetekre vonatkozó adatokat pedig az állami adóhatóság átadja a nyugdíjbiztosítási szervek részére.

Ezen, a munkáltatók saját nyilvántartásai alapján teljesített adatszolgáltatások képezik a jelenlegi társadalombiztosítási nyilvántartást.

A nyugdíjigények elbírálása során, a szolgálati idő, valamint a nyugdíj összegének megállapításakor elsősorban a fent említett társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő adatokat veszik figyelembe. Ugyanakkor, amennyiben a szükséges adatok a nyilvántartásban nem lelhetőek fel, lehetőség van azok egyéb módon történő igazolására.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hogyan igazolhatók más módon a szolgálati idők!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close