hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyár, haverok, fesztivál: eszébe ne jusson ittasan dolgozni!

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Szigorította a kormány azokat a szabályokat, amelyek kizárják, hogy üzeminek lehessen nyilvánítani a munkavégzés közben bekövetkező balesetet. A július közepén hatályba lépett rendeletmódosítás az egészségügyi szolgáltatásokra kötött megállapodásra, illetve a taj számmal rendelkező külföldiekre vonatkozó szabályokat is érinti.

Július 22-én lépett hatályba több olyan szabály, amely az egészségbiztosítási törvény végrehajtására vonatkozó 217/1997. kormányrendeletet módosítja. Korábbi cikkünkben az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira vonatkozó módosításokat, kiegészítéseket ismertettük. Az alábbiakban a kormányrendeletnek az egészségügyi szolgáltatásra kötött megállapodásra, a taj számmal rendelkező külföldiekre, valamint az üzemi balesetre vonatkozó módosításait ismertetjük.

Megállapodás egészségügyi szolgáltatásra

Az a személy, aki a tb-ellátásokról szóló törvény (Tbj.) szerint nem áll biztosítási jogviszonyban, továbbá egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosult, megállapodást köthet a saját, valamint a vele együtt élő gyermeke egészségügyi szolgáltatásának biztosítására. A megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatás vehető igénybe Magyarországon, amelynek révén a társadalombiztosítás keretében többek között orvosi ellátás – transzplantációs várólistára való felvételt kivéve –, betegszállítás, támogatottan gyógyszer-, gyógyászati-segédeszköz és gyógyfürdőellátás nyújtható.

Egészségügyi szolgáltatásra szóló megállapodás alapján az első 6 hónapban az érintett személy csak sürgősségi ellátásokra jogosult. Ha a megállapodás megkötésével egyidejűleg az előírt járulékbefizetés 6 hónapra megtörténik, akkor a beteg jogosult a sürgősségi ellátáson túl egyéb a fentiekben ismertetett egészségügyi szolgáltatásra is. 

Erre tekintettel a 217/1997. kormányrendeletbe bekerült az alábbi szabály:

„A megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy részére a kormányhivatal

– a  megállapodás megkötését követő hatodik hónap első napjáig a  sürgősségi ellátásra való jogosultság bizonyításához igazolást állít ki,

– a tajt hatósági igazolványon igazolja, ha az előírt járulék befizetése hat hónapra megtörtént.

Külföldi, taj számmal rendelkező személy kötelezettsége

A kormányrendelet kötelezettségeket ír elő a taj számmal rendelkező külföldi személy részére. Július 22-étől egy új szabály előírja, hogy a Tbj. szerint külföldinek minősülő, taj számmal rendelkező személy köteles 15 napon belül bejelenteni a  kormányhivatal részére az alábbi változásokat:

– a  természetes személyazonosító adataiban bekövetkező változást,

– a  lakóhelyére, illetve tartózkodási helyére vonatkozó adatokban és

– az  egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot megalapozó jogviszonyának adataiban történt változást.

Üzemi baleset

A Tbj. szerint 2015. július 1-je előtt többek között az a baleset nem minősült üzeminek, amely kizárólag a sérült ittassága miatt következett be. Idén július 1-jétől módosult ez a rendelkezés, amely szigorúbb szabályt vezetett be. Eszerint akkor nem minősül üzeminek a baleset, ha az részben vagy egészben a balesetet szenvedett biztosított alkohol vagy kábítószer általi – igazolt – befolyásoltsága miatt következett be.

Vagyis két jelentős változás lépett hatályba: az egyik, hogy már nem csak az alkoholos befolyásoltság, hanem a kábítószer általi befolyásoltság is kizáró oknak minősül, a másik, hogy nem kizárólag a sérült ittasságából kell a balesetnek bekövetkeznie, hanem elég, ha a baleset csak részben függ össze a sérült alkoholos befolyásoltságával.

A kormányrendelet rögzíti, hogy az alkohol vagy kábítószer általi befolyásoltság mikor tekinthető igazoltnak. Eszerint az alkohol vagy kábítószer általi befolyásoltság akkor igazolt, ha a baleset kivizsgálásában, illetve a sérült ellátásában résztvevő, az alkohol vagy kábítószer általi befolyásoltság vizsgálatára feljogosított szervnek a vizsgáló egyedi mérlegelése által nem befolyásolható módszerrel végrehajtott mérése ezt alátámasztotta.

A kormányrendelet korábban tartalmazta, hogy halált okozó üzemi baleset vagy foglalkozási betegség esetén az üzemi baleset, illetve foglalkozási betegség tényéről az egészségbiztosítási szakigazgatási szerv dönt. Ez a rendelkezés július 22-én kikerült a jogszabályból. Ezt követően a táppénz folyósítására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervnek kell elbírálnia az üzemi baleset megtörténtét, illetve a foglalkozási betegség tényét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink