hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Novemberi nyugdíjemelés: megjelent a kormányrendelet, mutatjuk a részleteket

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 143. számában a nyugdíjak november havi kiegészítő emelését szabályozó kormányrendelet. 2023. november 1-jétől 2023. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal 3,1 százalékkal kell megemelni azt az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, amelyre már a 2023. január 1-jei nyugdíjemelés is vonatkozott.

Érinti a 3,1 százalékos emelés

– a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,
– a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,
– a korhatár előtti ellátást,
– a szolgálati járandóságot,
– az átmeneti bányászjáradékot,
– a táncművészeti életjáradékot,
– a rokkantsági ellátást,
– a rehabilitációs ellátást,
– a baleseti járadékot,
– a bányászok egészségkárosodási járadékát,
– a fogyatékossági támogatást,
– a vakok személyi járadékát,
– a rokkantsági járadékot,
– a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást,
– a polgármesterek közszolgálati járadékát,
– a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói, illetve rokkantsági támogatást,
– a hadigondozásról szóló törvény alapján járó pénzbeli ellátást,
– a házastársi pótlékot, házastárs után járó jövedelempótlékot,
– az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emelést,
– a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, valamint
– a nemzeti gondozási díjat is,
amelyre vonatkozott a 2023. január 1-jei nyugdíjemelés.

A kiegészítő nyugdíjemelés megilleti a 2022. december 31-ét követő időponttól megállapított

– öregségi nyugdíjat, valamint a rokkantsági nyugdíj helyett megállapított szolgálati járandóságot is, ha az ellátást újraszámítás nélkül a korábban megállapított korhatár előtti ellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás összegében folyósítják tovább,

– rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, ha az adott személy az ellátás megállapítását közvetlenül megelőzően az emelésre jogosító hasonló típusú ellátásban részesült.

Ha az adott személy egyidejűleg több, a fentiekben említett ellátásra jogosult, illetve folyósítják részére, a kiegészítő nyugdíjemelés minden egyes ellátásra jár, az ellátások külön-külön emelkednek. Ha az özvegyi, illetve a szülői nyugdíjakat több személy között, megosztottan folyósítják, a megosztott nyugdíjrészek külön-külön növekednek. Nemzetközi egyezménnyel érintett nyugdíjak esetében az emelés kizárólag a magyar nyugdíjrészre jár.

A kifizetések végrehajtásáról a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága hivatalból intézkedik, a 2023. november hónapra járó ellátásokat a jogosultak részére már emelt összegben folyósítják, utalják ki. A 2023. január-október hónapokra járó visszamenőleges emelés összege, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra, illetve tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összege is a november havi ellátással együtt érkezik.

A visszamenőleges emelés arányos részére azok a személyek is jogosultak, akik 2023 novemberéig a fentiekben említett ellátásban részesültek, azonban időközben ellátásuk már megszűnt. Ha az ellátásra jogosult időközben elhunyt, abban az esetben az elhunyt jogosulttal egy háztartásban élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér – ebben a sorrendben – ezek hiányában az örökös jogosult felvenni a visszamenőleges emelés arányos részét. Az időarányos emelés kiutalása nem automatikus, azt kérelmezniük kell az érintetteknek.

A rokkantsági járadék havi összege 2023. január 1-jétől a korábbi havi 53 830 forintról visszamenőlegesen havi 55 500 forintra emelkedik.

Ha a saját jogú nyugellátást és az özvegyi, baleseti özvegyi nyugdíjat együtt folyósítják, az arra vonatkozó összeghatár 2023. január 1-jétől a korábbi 134 750 forintról visszamenőlegesen havi 138 930 forintra emelkedik.

Emelkednek a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékok is. A pótlék megállapítására vonatkozó összeghatár saját jogon 294 945 forintra, özvegyi jogon pedig 147 480 forintra nő, 2023. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink