hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők kedvezményes nyugdíja: mi minősül jogosultsági időnek?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
5

Mi számít bele a jogosultsági időbe a nők kedvezményes nyugdíjánál? Összefoglaltuk.

2011. január 1-jétől nyílik lehetőség a nők részére nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül saját jogú nyugellátás megállapítására. A 2010. évi CLXX. törvény 1. §-ával megállapított társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2011. január 1-jétől hatályba lépett 18. § (2a)–(2d) bekezdései szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a jogosultsági időből legalább 32 évet keresőtevékenységgel szerzett.

A súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban, illetve otthongondozási díjában részesülő nő esetében legalább 30 évet keresőtevékenységgel szerzett. A 32 év kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő – ha a jogosult a saját háztartásában 5 gyermeket nevelt – egy évvel, minden további gyermek esetében újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken.

Mely jogviszonyokat lehet jogosultsági időként figyelembe venni?

A jogosultság meghatározása során lényeges, hogy a jogosultsági idő nem azonos az általános nyugdíjra jogosító szolgálati idővel.

Jogosultsági időnek ugyanis csak a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony (például munkaviszony, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony, egyéni-társas vállalkozói jogviszony stb.), valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, gyermekek otthongondozási díjában, és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő minősül.

A szolgálati idő a jogosultsági időnél bővebb, mivel szolgálati időnek minősül például az 1998. január 1-je előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok időtartama, a hozzátartozó jogán megállapított ápolási díj időtartama, a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött idő, a munkanélküliség esetére járó ellátások időtartama és a megállapodás alapján szerzett szolgálati idő is, ezek az időtartamok azonban a kedvezményes nyugdíj tekintetében jogosultsági időként nem vehetők figyelembe.

Azt az időszakot, amely az általános szabályok szerint nem minősül szolgálati időnek, jogosultsági időként sem lehet figyelembe venni.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>


A Tny. végrehajtására kiadott 168/1997. (X. 6.) kormányrendelet (a továbbiakban: TnyR.) 12. §-a – a Tny. felhatalmazása alapján – tételesen felsorolja azokat a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat, amelyek a kedvezményes nyugdíjhoz jogosító időnek minősülnek. A jogszabályban rögzítettek kiterjesztő értelmezésére, illetve egyedi körülmények mérlegelése alapján a felsoroltakon kívül további jogviszonyok beszámítására nincs jogi lehetőség.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mely szolgálati idők nem minősülnek jogosultsági időnek!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
Winkler Róbert

Tisztelt Kérdező!

Ha a gyermekgondozással eltöltött időszak – GYES, GYED, stb. – alatt az anya részmunkaidőben dolgozott és ebből a keresőtevékenységéből nyugdíjjárulék megfizetése is történt, úgy azt az időszakot nem gyermekgondozással szerzett szolgálati és a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság tekintetében egyben jogosultsági időnek, hanem keresőtevékenységgel szerzett szolgálati és jogosultsági időnek kell figyelembe venni. Ez azért fontos, mert a kedvezményes nyugdíjjogosultsághoz a 40 éves jogosultsági időn belül alap esetben az adott személynek legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel kell rendelkezzen, a fennmaradó 8 év pedig gyermekgondozással szerzett jogosultsági idő lehet.

könyvelgető

Tisztelt Szakértő! 3 gyermek esetén a 40 éves szolgálati időnél, ha a harmadik gyermekkel 8 éves koráig otthon volt az anya és mellette 4 órában dolgozott, hogyan számít bele?

könyvelgető

Tisztelt Szakértő! 3 gyermek esetén a 40 éves szolgálati időnél, ha a harmadik gyermekkel 8 éves koráig otthon volt az anya és mellette 4 órában dolgozott, hogyan számít bele?

Winkler Róbert

Tisztelt Kérdező!

A hatályos nyugdíjjogszabályok alapján, jelen időpontban az 1960 és 1965 között született személyek esetében kerül sor a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyaikra és kereseteikre, jövedelmeikre vonatkozó hivatalbóli tájékoztatás, ún. adategyeztetési eljárás keretében. A fentiekben említett korcsoportra vonatkozó adategyeztetési eljárás három év alatt kell, hogy megtörténjen. Amennyiben Ön ehhez a korcsoporthoz tartozik, akkor 2020-ig mindenképpen meg kell, majd kapja a tájékoztatást a nyilvántartásban szereplő adatairól, beleértve a nők kedvezménye nyugdíjánál figyelembe vehető jogosultsági időt is. Ezt az adategyeztetési eljárást viszont Ön is kezdeményezheti, azonban ezt kizárólag elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül benyújtott kérelem útján teheti meg.

erikacsóra

Mikor fognak értesíteni levélben hogy hány évem van még a 40szolgálati időmhöz

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs