hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatók, figyelem! Új szabályok a pénzbeli egészségügyi ellátásra

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

A gyedre, illetve a TAJ-szám igénylésére vonatkozó előírások, valamint a méltányossági kérelmek foglalkoztatókra vonatkozó szabályai is változtak a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendelet módosításával.

A 187-es Magyar Közlönyben jelent meg 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet módosítása, amely a következő változásokat tartalmazza:

TAJ-szám igénylése

A TAJ-szám igénylésére vonatkozó rendelkezések kiegészültek azzal a szabállyal, hogy azt nemcsak belföldi személy, hanem a biztosított személy – aki lehet belföldi és külföldi is – egyaránt igényelheti az ország bármely egészségbiztosítási szakigazgatási szervénél.

Foglalkoztatói kötelezettség

Az egészségbiztosító – az EgészségbiztosításiAlap költségvetésében meghatározott keretek között – méltányosságból is támogatást nyújthat, ami kiterjed a pénzbeli ellátásokra is a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény szerint. (A méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátásokat a törvény 50. paragrafusa szabályozza.)

Ha a biztosított a méltányossági kérelmet a foglalkoztatójához nyújthatja be, akkor a végrehajtási rendelet szabálya alapján

– ha a foglalkoztató társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtet, a biztosított méltányossági kérelmét, a foglalkoztató rendelkezésére bocsátott valamennyi dokumentumot, valamint az OEP által rendszeresített nyomtatványt kitöltve, a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül megküldi az OEP-hez.

– ha a foglalkoztató társadalombiztosítási kifizetőhelyet nem működtet, a biztosított méltányossági kérelmét, a foglalkoztató rendelkezésére bocsátott valamennyi dokumentumot a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül megküldi a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szervhez. Ez esetben az egészségbiztosítási szakigazgatási szerv a kérelem benyújtásától számított 5 napon belül megküldi az OEP-hez a beérkezett dokumentumokat, valamint az OEP által rendszeresített nyomtatványt kitöltve.

Diplomás gyed

Diplomás gyedre való jogosultsági feltételek között szerepel, hogy az igénylőnek legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie. A két aktív félév 300 naptári napi hallgatói jogviszonyban volt meghatározva, amely 2015. január 1-jétől összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonyra csökkent.

Több jogviszonyban igényelt gyed

A törvény alapján, aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban kötelezett egészségbiztosítási járulék fizetésére, a táppénz, a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj iránti kérelmét a 62. paragrafusban foglaltak szerint, a gyermekgondozási díj iránti kérelmét az egészségbiztosítónak kell elbírálnia és folyósítania. Ezen szabályhoz kapcsolódva szabályozza a végrehajtási rendelet azt, hogy a biztosított gyermekgondozási díj iránti kérelme elbírálásához a foglalkoztató „Foglalkoztatói igazolást” állít ki, melyet a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt a társadalombiztosítási kifizetőhely 5 napon belül továbbít a foglalkoztató székhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervhez.

FIGYELEM! Tb-konferencia 2015.01.21-én, gyakorlati kérdésekkel, szakértői válaszokkal!
http://konferencia.hvg.hu/hvg-tb-konferencia.html

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close