hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen ellátásokra tarthat igényt az apa az anya halála esetén?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A gyermekszületés öröm, azonban előfordulhat (szerencsére nem gyakran), hogy a szülés során komplikációk merülnek fel és az édesanya elhalálozik. Azt vesszük most végig, hogy egy ilyen szomorú esetben az apa milyen ellátásokra lesz jogosult gyermeke után.

Mint ismeretes, a csecsemőgondozási díj egy olyan egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, amelyet nagyon ritka kivételtől eltérően, csak az anya igényelhet. Alapvetően csecsemőgondozási díjra az a szülő nő jogosult, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

♦ a biztosítás tartama alatt, vagy
♦ a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy
♦ a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt, vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.

Tehát elsősorban az anya veheti igénybe a csecsemőgondozási díjat, néhány kivételtől eltekintve. Ilyen kivétel: a szülő nő helyett csecsemőgondozási díjra jogosultságot szerezhet a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, ha a gyermeket szülő nő meghal (az elhalálozás napjától). Elképzelhető, hogy az anya akár már a várható szülés előtt 28 nappal kérte a csedet, vagy szüléstől kapta egy ideig, és a csed folyósítása alatt hunyt el. Mivel a csed 168 napig jár, az anya jogán kapott időszakot ebből levonva, a maradék napokra jár majd apának is az ellátás. Amennyiben az anya semmit sem vett még igénybe, mert a szülés során hunyt el, és azzal a nappal kérték volna az ellátást is, akkor ettől a naptól kaphatja az apa a csedet. Természetesen abban az esetben, ha a fent már említett jogosultsági feltételekkel rendelkezik.

A kitöltött kérelmet az apának saját munkáltatójánál kell leadnia, amennyiben munkaviszonyban dolgozik. Ha egyéni vállalkozó vagy őstermelő, akkor a székhelye szerint illetékes kormányhivatalnak az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró, megyeszékhelyen működő járási hivatalánál, illetve a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalánál nyújthatja be kérelmét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a gyermekgondozási díjat és a családtámogatási ellátásokat ki és miként kaphatja meg abban az esetben, ha az anya meghal!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close