hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor folytat kiegészítő tevékenységet a vállalkozó?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az egyéni és társas vállalkozó társadalombiztosítási jogállását, illetve járulékfizetési kötelezettségét döntően meghatározza, hogy kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e vagy sem.

Az 1997. évi LXXX.(Tbj.) törvény 5. paragrafus (1) bekezdésének e), illetve f) pontja értelmében a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni és társas vállalkozóra terjed ki a biztosítás, míg azt a vállalkozót, aki kiegészítő tevékenységet folytatónak tekintendő, csak a társadalombiztosítás egyes ellátásai (például baleseti ellátás) illetik meg.

A fogalmat – amit kizárólag az egyéni és társas vállalkozó vonatkozásában alkalmazhatunk csak – a Tbj. 4. paragrafusának e) pontja definiálja. E szerint kiegészítő tevékenységet folytató az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki saját jogú nyugdíjasként folytat vállalkozói tevékenységet, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.  

Két személyi körről van tehát szó. Az utóbbi – a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjas – nem szorul magyarázatra, ám, hogy kit kell a Tbj. alkalmazásában sajátjogú nyugdíjasnak tekinteni, külön meghatározást igényel.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja a választ.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb bérjellegű jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close