hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor folytat kiegészítő tevékenységet a vállalkozó?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az egyéni és társas vállalkozó társadalombiztosítási jogállását, illetve járulékfizetési kötelezettségét döntően meghatározza, hogy kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül-e vagy sem.

Az 1997. évi LXXX.(Tbj.) törvény 5. paragrafus (1) bekezdésének e), illetve f) pontja értelmében a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni és társas vállalkozóra terjed ki a biztosítás, míg azt a vállalkozót, aki kiegészítő tevékenységet folytatónak tekintendő, csak a társadalombiztosítás egyes ellátásai (például baleseti ellátás) illetik meg.

A fogalmat – amit kizárólag az egyéni és társas vállalkozó vonatkozásában alkalmazhatunk csak – a Tbj. 4. paragrafusának e) pontja definiálja. E szerint kiegészítő tevékenységet folytató az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki saját jogú nyugdíjasként folytat vállalkozói tevékenységet, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.  

Két személyi körről van tehát szó. Az utóbbi – a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjas – nem szorul magyarázatra, ám, hogy kit kell a Tbj. alkalmazásában sajátjogú nyugdíjasnak tekinteni, külön meghatározást igényel.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja a választ.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink