hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati idő: miért jó a kiszámítási kérelem?

  • Molnár László
7

Kapcsolódó jogszabályok


A jelenleg hatályos rendelkezések (a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény /továbbiakban: Tny./ 68. §) értelmében a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól kérhető a szolgálati idő, továbbá a nők esetében a korhatártól független, kedvezményes öregségi nyugdíjhoz szükséges úgynevezett jogosultsági idő megállapítása.

A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok határozatban állapítják meg az elismert szolgálati, illetve jogosultsági időt, amelynek kérésére naptári évenként egyszer van lehetőség. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a szolgálati idő beszámítására irányuló igények elbírálása során a nyugdíj alapjául szolgáló kereseteket is beszerzik. A szolgálati idő határozat kötelező melléklete a „tájékoztató”, amely tartalmazza a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő, illetve a határozat hozataláig beérkezett, a nyugellátások elbírálásához szükséges bruttó kereseti, jövedelmi adatokat.

Miért élnek egyre szélesebb körben a szolgálati idő összeszámítás előzetes lehetőségével?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:
Greti Nagyné

Lassan 55éves leszek,október óta állományba vagyok,műtötték a kezem.jelenleg rendelkezem munkahellyel,de nem tudom,hogy a cégem meddig fogja tolerálni az állományomat.mit fogok kezdeni,ha elküldenek,mert köztudott,hogy a korombeli emberekért már nem igen kapkodnak a munkáltatók! Mi NŐK állandó,24.órás munkarendbe dolgozunk!!!! Gyermeket nevelünk,háztartást vezetünk,és még a munkahelyen is állnunk kell a "sarat"! Ezzel nem a férfiak munkáját akarom lealacsonyítani,hanem azt akarom érzékeltetni,hogy csoda,ha a fiatalok nem akarnak gyermeket szülni! nem akarnak "rabszolgák" lenni!! elég ebbe a rohanó világba a háztartás,és a munkahely!! Kár hogy ezeket a hozzászólásokat csak mi dolgozók olvassuk,és akinek kellene az NEM!!!!!!!!!

Adóbubus

NEM SZŰNIK MEG a SZOLGÁLATI IDŐ!!!

Miért írtok baromságokat és miért riogatjátok az embereket!!!??

IDIÓTÁK!

extra

Többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült a 14 napos ingyenes szolgáltatás igénybevétele.

extra

Többszöri probálkozás után sem sikerült a 14 napos ingyenes szolgáltatás igénybevétele.

Barkanyi Andrew

Ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan az uniós szinvonalú minimálnyugdij intézményét is illene bevezetni. 20 év munkaviszonnyal,+ 55 évvel(ez a védett korhatár jelenleg) miért ne lehetne előnyugdijba menni mint másutt? Ha ez nem járható út akkor pedig a 20 év alatt befizetett kamatos kamattal számitott járulékokat kellene egy összegben is megválthatóan folyósitani kulturállamokban illően.Ne legyen a nyugdijalap "kormányzati konyhapénz" többé!..mielőtt megszünik!

Nagy Jozsefne

annyira bonyonyult, mivel én is 53-as vagyok érintett vagyol ezügyben, ,mi a biztositéka annak, hogy járadékossá változtattáka rokkant nyugdijat s ha elérem az öregségi nyugdijkorhatárt a 62 évet- valoban a szolgálati idömnek 3o év munkaviszony után rendesen kapjak öregségi nyugdijjat. szerintem semmi. aki féllábbal jár másik nincs neki még azt is vissza akarják vezetni a munka világába, szakértöri vélemény szerint munkaképes. felháborito az emberek a munkahelyröl mennek, illetve viszik öket a temetöbe, igy jol jár az állam, mert nem kell nyugdijjat fietmi. disznoság!!!!!!!

Jámbor Mária

ÉRTHETŐ, HOGY MEGSZŰNIK A SZOLGÁLATI IDŐ SZÁMÍTÁS, mivel a jogalkotó kormány 2011. dec.31-ével megszüntette az előrehozott öregségi nyugdíjat, amit ez évben még az 1953-ban született nőkre kiterjesztve hagyott. De ezt az ellátási formát is járadékra változtatta, s így ennek a kifizetése nem a nyugdíj kasszából, hanem a központi költségvetésből történik.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátóüzletek működése 03. 28. után

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Volarizációs szorzó akár csökkenhet is jövőre?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Idegenvezető adózása/adóbevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close