hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati idő: miért jó a kiszámítási kérelem?

  • Molnár László
7

Kapcsolódó jogszabályok


A jelenleg hatályos rendelkezések (a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény /továbbiakban: Tny./ 68. §) értelmében a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól kérhető a szolgálati idő, továbbá a nők esetében a korhatártól független, kedvezményes öregségi nyugdíjhoz szükséges úgynevezett jogosultsági idő megállapítása.

A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok határozatban állapítják meg az elismert szolgálati, illetve jogosultsági időt, amelynek kérésére naptári évenként egyszer van lehetőség. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a szolgálati idő beszámítására irányuló igények elbírálása során a nyugdíj alapjául szolgáló kereseteket is beszerzik. A szolgálati idő határozat kötelező melléklete a „tájékoztató”, amely tartalmazza a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő, illetve a határozat hozataláig beérkezett, a nyugellátások elbírálásához szükséges bruttó kereseti, jövedelmi adatokat.

Miért élnek egyre szélesebb körben a szolgálati idő összeszámítás előzetes lehetőségével?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:
Greti Nagyné

Lassan 55éves leszek,október óta állományba vagyok,műtötték a kezem.jelenleg rendelkezem munkahellyel,de nem tudom,hogy a cégem meddig fogja tolerálni az állományomat.mit fogok kezdeni,ha elküldenek,mert köztudott,hogy a korombeli emberekért már nem igen kapkodnak a munkáltatók! Mi NŐK állandó,24.órás munkarendbe dolgozunk!!!! Gyermeket nevelünk,háztartást vezetünk,és még a munkahelyen is állnunk kell a "sarat"! Ezzel nem a férfiak munkáját akarom lealacsonyítani,hanem azt akarom érzékeltetni,hogy csoda,ha a fiatalok nem akarnak gyermeket szülni! nem akarnak "rabszolgák" lenni!! elég ebbe a rohanó világba a háztartás,és a munkahely!! Kár hogy ezeket a hozzászólásokat csak mi dolgozók olvassuk,és akinek kellene az NEM!!!!!!!!!

Adóbubus

NEM SZŰNIK MEG a SZOLGÁLATI IDŐ!!!

Miért írtok baromságokat és miért riogatjátok az embereket!!!??

IDIÓTÁK!

extra

Többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült a 14 napos ingyenes szolgáltatás igénybevétele.

extra

Többszöri probálkozás után sem sikerült a 14 napos ingyenes szolgáltatás igénybevétele.

Barkanyi Andrew

Ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan az uniós szinvonalú minimálnyugdij intézményét is illene bevezetni. 20 év munkaviszonnyal,+ 55 évvel(ez a védett korhatár jelenleg) miért ne lehetne előnyugdijba menni mint másutt? Ha ez nem járható út akkor pedig a 20 év alatt befizetett kamatos kamattal számitott járulékokat kellene egy összegben is megválthatóan folyósitani kulturállamokban illően.Ne legyen a nyugdijalap "kormányzati konyhapénz" többé!..mielőtt megszünik!

Nagy Jozsefne

annyira bonyonyult, mivel én is 53-as vagyok érintett vagyol ezügyben, ,mi a biztositéka annak, hogy járadékossá változtattáka rokkant nyugdijat s ha elérem az öregségi nyugdijkorhatárt a 62 évet- valoban a szolgálati idömnek 3o év munkaviszony után rendesen kapjak öregségi nyugdijjat. szerintem semmi. aki féllábbal jár másik nincs neki még azt is vissza akarják vezetni a munka világába, szakértöri vélemény szerint munkaképes. felháborito az emberek a munkahelyröl mennek, illetve viszik öket a temetöbe, igy jol jár az állam, mert nem kell nyugdijjat fietmi. disznoság!!!!!!!

Jámbor Mária

ÉRTHETŐ, HOGY MEGSZŰNIK A SZOLGÁLATI IDŐ SZÁMÍTÁS, mivel a jogalkotó kormány 2011. dec.31-ével megszüntette az előrehozott öregségi nyugdíjat, amit ez évben még az 1953-ban született nőkre kiterjesztve hagyott. De ezt az ellátási formát is járadékra változtatta, s így ennek a kifizetése nem a nyugdíj kasszából, hanem a központi költségvetésből történik.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú gyermek gyámja – pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási szerződés felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X