hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amiben különbözik a rokkantnyugdíj és a rokkantsági ellátás

  • Molnár László
1

2012. január 1-jétől az Országgyűlés a „megváltozott munkaképességű személyek ellátása” címén új ellátást vezetett be, amely lehet rokkantsági ellátás vagy rehabilitációs ellátás. Ezek az új ellátások nem minősülnek nyugdíjnak, hanem olyan táppénzszerű ellátások, amelyeket az Egészségbiztosítási Alapból finanszíroznak. A korábban megállapított rokkantsági-, illetve baleseti rokkantsági nyugdíjak átalakultak vagy rokkantsági ellátássá vagy rehabilitációs ellátássá.

A következőkben áttekintjük a rokkantsági nyugdíj, illetve a rokkantsági ellátás feltételrendszerének alakulását, rendeltetésüket, közös vonásaikat és a köztük lévő eltéréseket. 2008. január 1-jétől léptek hatályba a megváltozott munkaképességű személyek ellátó alrendszerének összehangolását célzó szabályozások. A cél olyan ellátórendszer és foglalkoztatási rehabilitáció, eljárás, támogatási rendszer kialakítása volt, amelyben a rehabilitálható megváltozott munkaképességű személyek számára a foglalkoztatás nyújt megbízható jövedelmet és megélhetést.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
HG9IEG

Rokkancsnyugdíj felülvizsgálat javasolt!
http://hg9ieg.tk

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs