Külföldi gyógykezelések magyar tb-támogatással 2.

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

Ha a tervezett kórházi műtétnél hosszú a várakozási idő, a beavatkozás külföldön is elvégezhető, méghozzá magyar tb-támogatással. Cikkünkben ismertetjük a lehetőségeket.

Írásunk első részében bemutattuk az uniós rendeletek alapján igénybe vehető külföldi gyógykezelésekre és a határon átnyúló egészségügyi ellátásokra irányadó előírásokat. Most lássuk, milyen egyéb lehetőséggel élhet még a beteg!

Külföldi gyógykezelés méltányosságból

Magyarországon be nem fogadott egészségügyi ellátás esetén méltányosságból engedélyezhető a külföldi – azaz bármely országban, de elsősorban az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc területén letelepedett szolgáltatónál – gyógykezelés. Ez esetben a NEAK a külföldi gyógykezelés iránti kérelmet és az egészségügyi dokumentációt elektronikus továbbítja az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozatának.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozata állapítja meg a rendelkezésre álló iratok és a beteg szükség szerinti vizsgálata alapján

• a külföldi gyógykezelés indokoltságát, valamint,

• hogy az ellátás szakmailag elfogadott-e és reális egészségnyereséggel jár-e, figyelemmel a beteg egészségi állapotára és betegségének várható lefolyására.

A külföldi gyógykezelés akkor jár reális egészségnyereséggel, ha a beteg egészségi állapotának jelentős javulását vagy romlásának csökkenését eredményezi. A Tagozat az orvos-szakmai véleményét megküldi a NEAK-nak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor ad helyt a kérelemnek, illetve mikor utasítja azt el a NEAK, valamint, hogy milyen jogorvoslati lehetőségei vannak a betegnek!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)

Én még azt azért hozzátettem volna, hogy a kérelem elutasításra kerül, ha időközben a beteg úgy dönt, hogy igénybe veszi a külföldi gyógykezelést, nem várja meg a kérelem elbírálását, mert egyre szarabbul van és megfinanszírozza a költségeket. Na azt nem szabad, az nagyon nagy baj!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Cégeladás költségeinek elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close