hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiegészítő tevékenység – a járulékfizetés szabályai

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Mennyi az egészségügyi szolgáltatási járulék, ha a nyugdíjas tag 0 forint megbízási díjért látja el az ügyvezetői teendőket? A következőkben a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésére vonatkozó előírásokat tekintjük át, különös tekintettel a fizetési kötelezettség tartamára, illetve a fizetési kötelezettség alóli mentességi okokra.

A havi 7110 (napi 237) forintos egészségügyi szolgáltatási járulék a jogviszony tartamának ideje alatt terheli a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozót, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozást.

Például, ha a nyugdíjas tag ügyvezető 0 forint megbízási díjért látja el az ügyvezetői teendőket, akkor ügyvezetői státuszára tekintettel társas vállalkozónak minősül, és meg kell utána fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ahogy ez a példa is illusztrálja, a társas vállalkozók esetében a kötelezettség fennállásának vizsgálatakor elsődlegesen azt kell megállapítani, hogy az érintett tag társas vállalkozónak minősül-e vagy sem. Tapasztalatunk szerint a témánkkal kapcsolatos kérdések többségében ez jelenti az alapproblémát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a kötelezettség tartamára vonatkozó előírásokat, illetve, hogy egyéni és társas vállalkozás egyidejű fennállása esetén főszabályként kit terhel a járulék!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink