További témák
hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rokkantság, rehabilitáció: kinek jár ellátás 2012-ben?

 • Molnár László
4

Ki számít rehabilitálhatónak, s kinek, milyen feltételek esetén jár a rehabilitációs ellátás, s kinek rokkantsági ellátás 2012-ben?

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az,

 akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű

 aki a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át biztosított volt,
( Az 1095 nap biztosítási időbe be kell számítani:
-   a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, álláskeresési támogatás folyósításának az idejét,
- a rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék,  egészségkárosodott személyek szociális járadékai és megváltozott munkaképességű személyek ellátása folyósításának idejét,
- az uniós rendeletek hatálya alá tartozó személy esetén az EGT-államban, a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személy esetén az gyezményben részes államban biztosításban töltött időt.)

A fentiektől eltérően biztosításának tartamára tekintet nélkül jár a megváltozott munkaképességű személyek ellátása annak,
- aki iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül biztosítottá vált, és a  kérelem benyújtását megelőzően 30 napnál hosszabb megszakítás nélkül biztosított  volt, vagy
- aki 2011. december 31-én rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rehabilitációs járadékban, vagy az egészségkárosodott személyek szociális  járadékaiban részesült.
)

 aki keresőtevékenységet nem végez és
 aki rendszeres pénzellátásban nem részesül.

A megváltozott munkaképességű személy ellátásai a rehabilitációs hatóság komplex minősítése keretében megállapított rehabilitációs javaslattól függően:

- rehabilitációs ellátás, vagy
- rokkantsági ellátás.

A rehabilitációs hatóság a komplex minősítés során megállapítja, hogy a megváltozott munkaképességű személy

- rehabilitálható, ezen belül

 *  foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy
 *  tartós foglalkozási rehabilitációt igényel;
-  rehabilitációja nem javasolt, ezen belül
 * egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt,
 * egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt,
 *  kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható, vagy
* egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes.

Rehabilitációs ellátás

A rehabilitálható, megváltozott munkaképességű személy rehabilitációs ellátásra jogosult.

A rehabilitációs ellátás keretében a megváltozott munkaképességű személy

- a rehabilitáció sikeres megvalósulása érdekében szükséges szolgáltatásokra (rehabilitációs szolgáltatás), valamint
-  pénzbeli ellátásra ( rehabilitációs pénzbeli ellátás)
jogosult.

A rehabilitációs ellátásban részesülő személy a rehabilitációs hatósággal történő együttműködésre köteles, amelynek keretében teljesíti a rehabilitációs tervben foglalt kötelezettségeket.

A rehabilitációs ellátás a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, de legkorábban a kérelem benyújtásának napjától állapítható meg a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, legfeljebb azonban a folyósítás kezdetétől számított 3 évre.

A rehabilitációs ellátás időtartama meghosszabbodik a keresőképtelenség időtartamával. A rehabilitációs ellátásban részesülő személy keresőtevékenység folytatása esetén a keresőképtelenségére tekintettel – a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvényben meghatározottak szerint – táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.
(A rehabilitációs ellátás időtartama ezen időtartammal meghosszabbítható).

Nem jár a rehabilitációs pénzbeli ellátás arra az időtartamra tekintettel, amikor az ellátott keresőtevékenységet végez, közfoglalkoztatásban vesz részt, vagy keresőképtelen. Erre az időtartamra folyósított rehabilitációs pénzbeli ellátást az ok bekövetkezéséről való tudomásszerzést követő hónaptól járó ellátásból le kell vonni, vagy azt rehabilitációs ellátás megszüntetése esetén vissza kell követelni.

A rehabilitációs pénzbeli ellátás havi összege annak a rehabilitációs ellátásban részesülő személynek,

- akinek foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, a havi átlagjövedelem 35 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka és legfeljebb a minimálbér 40 százaléka,

- aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, a havi átlagjövedelem 45 százaléka, de legalább a minimálbér 40 százaléka és legfeljebb a minimálbér 50 százaléka.

(havi átlagjövedelem: a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (a továbbiakban: referencia időszak) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult a referencia időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult a referencia időszakban nem rendelkezik jövedelemmel, a minimálbér összege azzal, hogy az uniós rendeletek hatálya alá tartozó személy esetén EGT-államban, a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személy esetén az egyezményben részes államban szerzett nettó keresetet, jövedelmet is – a jogosult nyilatkozata, vagy az ügyben hatáskörrel rendelkező külföldi szerv adatszolgáltatása alapján – figyelembe kell venni).

Az ellátás évenkénti emelése a nyugellátással azonos mértékben történik.

Rokkantsági ellátás

A megváltozott munkaképességű személy rokkantsági ellátásra jogosult, ha a rehabilitációja nem javasolt.

A rokkantsági ellátás a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, de legkorábban a kérelem benyújtásának napját megelőző hatodik hónap első napjától állapítható meg.

Amennyiben a rokkantsági ellátásra jogosult az előzőekben meghatározott napon rendszeres pénzellátásban részesül, az ellátás a rendszeres pénzellátás megszüntetésének napját követő naptól állapítható meg.

A rokkantsági ellátás összege
- egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállitható, azonban foglalkozási rehabilitációja nem javasolt esetben a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka, de legfeljebb a minimálbér 45 százaléka,

- egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban foglalkozási rehabilitációja nem javasolt esetben a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább minimálbér 45 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka,

- kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható  esetben a havi átlagjövedelem 65 százaléka, de legalább a minimálbér 50 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka,

- egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes  esetben a havi átlagjövedelem 70 százaléka, de legalább a minimálbér 55 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka.

Az ellátás évenkénti emelése a nyugellátással azonos mértékben történik ez esetben is.

Ha előfizetőnk, lépjen be!

Hozzászólások (4)

Szuzi13

üdv segítséget kérek, máj 10felülvizsgálaton elvették a nyugdíjamat, és elutasították a rehab ellátástis, mivel őstermelőként dolgozgattam a fiammal előtte. Akkor 3évig rehabos voltam.Vissza kellett adnom a kis könyvet, mert nem kaptam egy fillért sem. Miért nem lehet meg az őstermelőim, ha 600e ft-ig adómentes??Munkát nem tudnak ajánlani, a betegségeim, mellett ezt tudnám csak csinálni. de ezt sem engedik, hogy gazdálkodjon az ember. 29,230ft, ból egy 17éves gyerekkel mégis hogy éljen meg az ember? Köszönöm.

Megváltozott munkaképesség

Azt szeretném kérdezni,hogy az a rehab.járadékban vagy rendszeres szoc.járadékban részesülő, aki 2012.01.01-én heti 20 órában munkaviszonyban áll,és a 2012-ben végzett felülvizsgálat alapján jogosult lenne ,rehab vagy rokkantsági ellátásra,ahhoz a jelenlegi munkaviszonyát meg kell szüntetni?
Ugyanis azt olvastam a törvényben ,hogy csak annak állapítják meg a két ellátás valamelyikét ,aki keresőtevékenységet nem folytat.
Kérdés még, hogy akkor mikor kell a keresőtev.-ét megszüntetni, 2012.01.01-én vagy amikor a felülvizsgálat történik (03,04,vagy 05.hónap ) Köszönöm

Megváltozott munkaképesség

Azt szeretném kérdezni,hogy az a rehab.járadékban vagy rendszeres szoc.járadékban részesülő, aki 2012.01.01-én heti 20 órában munkaviszonyban áll,és a 2012-ben végzett felülvizsgálat alapján jogosult lenne ,rehab vagy rokkantsági ellátásra,ahhoz a jelenlegi munkaviszonyát meg kell szüntetni?
Ugyanis azt olvastam a törvényben ,hogy csak annak állapítják meg a két ellátás valamelyikét ,aki keresőtevékenységet nem folytat.
Kérdés még, hogy akkor mikor kell a keresőtev.-ét megszüntetni, 2012.01.01-én vagy amikor a felülvizsgálat történik (03,04,vagy 05.hónap ) Köszönöm

............................

Ahol az "uralkodó kormányzó réteg" ilyen inmorális,lelketlenül kegyetlen lépésre ragadtattja magát ,és a 'kiszolgáltatott réteg fillérjeire' is szemet vet .
Az a rendszer és kormány .
Erkölcstelen,embertelen és mint ilyen ,mielőbb megbuktatandó !

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégként állampapír

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

Részesedés

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2019 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetés
FONTOS JOGSZABÁLYOK
 1. KATA és KIVA 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról
 2. Art. 2003. évi . XCII. törvény
 3. Áfa 2007. évi CXXVII. törvény
 4. Áht. 1992. évi XXXVIII. törvény
 5. EHO tv. 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról
 6. Ekho tv. 2005. évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról
 7. EVA tv. 2002. évi XLIII. törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról
 8. Helyi adó tv. 1990. évi C. törvény a helyi adókról
 9. Itv. 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
 10. Jöt. 2003. évi CXXVII. törvény a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól
 11. Rega. tv. 2003. évi CX. törvény a regisztrációs adóról
 12. Szakhoz. tv. 2003. évi LXXXVI. törvény a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról
 13. Számv. tv. 2000. évi C. törvény a számvitelről
 14. Szja 1995. évi CXVII. törvény
 15. Szlarend 24/1995 PM rendelet
 16. Tao tv. 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról
 17. Tbj. 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről
 18. Tbj. vhr. 195/1997. (XI. 5.) Korm. rendelet a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény végrehajtásáról
 19. Tny. 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
 20. Tny. vhr. 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X