Jogosultság rehabilitációs, rokkantsági ellátásra 2021

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Bár az idén már tizedik éve, hogy a rokkantsági ellátórendszert módosították és rokkantsági nyugdíj megállapítására nincs lehetőség, mégis a legtöbb egészségkárosodott abban a hitben él, hogy egészségi állapota romlása esetén rokkantsági nyugdíjban részesülhet majd. Az új ellátórendszerben ugyan nem lehet megállapítani rokkantsági nyugdíjat, azonban úgynevezett megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra szerezhetnek jogosultságot az egészségkárosodott személyek.

A fent említett ellátásokra való jogosultsági feltételeket a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) tartalmazza.

Ellátásokra való jogosultság

Négy különböző feltétel különül el, amelyek együttes fennállása eredményezheti a rehabilitációs, rokkantsági ellátás megállapítását:

• megváltozott munkaképesség,

• előzetes biztosítási idő,

• keresőtevékenység hiánya,

• rendszeres pénzellátás hiánya.

Ki minősül megváltozott munkaképességű személynek?

Megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a 15. életévét betöltött személyt, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű.

A 60 százalékos egészségi állapot az egészségkárosodás mértékének jelenlegi meghatározása szerint azt jelenti, hogy az érintett személy egészségkárosodásának mértéke legalább 40 százalékos.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG TB 2021 különszámát is!

Az egészségi állapot, illetve megváltozott munkaképesség vizsgálata úgynevezett komplex minősítés alapján történik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje az egészségi állapottól függő minősítési kategóriákat és a minősítési kategóriáktól függő ellátásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Csökkent részmunkaidős szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close