hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kap nyugdíjat az ukrán állampolgár, ha Magyarországon él

  • adozona.hu

Az ukrán-orosz konfliktus miatt a szokásosnál is többeket foglalkoztat, hogy miként kaphatnak nyugdíjat, orvosi ellátást az Ukrajnából Magyarországra érkező, de Magyarországon nem biztosított ukrán állampolgárok.

Az ukrán állampolgárokra egy régi szociálpolitikai egyezményt kell alkalmazni, amelyet még a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége kötött 1963-ban. Ezt az egyezményt az 1963. évi 16. törvényerejű rendelet foglalja magában. A megkötés óta az egyezmény alkalmazhatóságra a két ország egy megerősítő megállapodást is kötött.

Ez a régi egyezmény az ellátások megállapítását az állandó lakóhelyhez köti, így például orvosi ellátást az az ország nyújtja, ahol az érintett személynek állandó lakóhelye van.. Ha az Ukrajnából Magyarországra érkező személy állandó lakóhelye Ukrajnában van, akkor a társadalombiztosítás keretében nyújtható orvosi ellátásra – kivéve a mentést, sürgősségi ellátást – Ukrajnában lesz jogosult.

Ugyancsak az állandó lakóhely szerinti ország nyújtja többek között a táppénzt, a terhességi-gyermekágyi segélyt, a rokkantsági (beleértve az üzemi baleset és foglalkozási betegség alapján járó nyugellátásokat is), az öregségi-, valamint a hozzátartozói nyugellátást is.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen kivételek vannak a főszabály alól, illetve hogyan állapítják meg az ukrán állampolgár magyarországi nyugdíját!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close