hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíja bánja az elmulasztott bevallást és járulékfizetést

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A nyugdíj szempontjából nem közömbös, hogy bejelenti-e munkavállalóját a NAV-hoz a munkáltató, és ha igen, a valós kereseti adatokat küldte-e be. Az sem mindegy, hogy a vállalkozó megfizeti-e maga után az előírt járulékokat.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai megállapítása során ez év január 1-jétől csak azon pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapjául szolgáló jövedelmek vehetők figyelembe, amelyeket a NAV-hoz bevallottak.  A kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztatók esetében tehát a NAV által – a bevallások adatai alapján – szolgáltatott adatokból kerül megállapításra az ellátás. Ez – túl a foglalkoztatók adminisztrációs terheinek a csökkentésén (nem kell jövedelemigazolást kiállítani) – bizonyos mértékben megnehezíti a visszaéléseket is. Ugyanakkor a „rendetlen”, a bevallást nem teljesítő vagy a ténylegesnél kisebb összegben teljesítő munkaadók dolgozóit kellemetlen meglepetés is érheti, hiszen ez által az ellátásaik is veszélybe kerülhetnek.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, a nyugdíj megállapításához milyen bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettségeknek kell eleget tenni.
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink