hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha idén megy nyugdíjba, így számolják ki az ellátását. Példákkal

  • Winkler Róbert

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere az idei évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Főszabály szerint a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig – úgynevezett átlagszámítási időszak – elért (kifizetett) – a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló –, a személyi jövedelemadót is tartalmazó, csökkentés nélküli bruttó kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni, amennyiben az igénylő ezen időszak legalább fele részében keresettel, jövedelemmel rendelkezik. Példa: A 2019. június 11-étől nyugdíjat igénylő biztosított átlagkeresetének kiszámítása az 1988. január 1-jétől 2019. június 10-éig terjedő időszak 11485 napja alapján történik, ha ezen tartam alatt legalább 5743 napra van keresete, jövedelme.

A havi átlagkereset kiszámításához első lépésben meghatározzák az évenkénti keresetek mértékét, összegét. Keresetként kizárólag nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket lehet figyelembe venni. Ezt azért fontos megemlíteni, mert jellemzően 1997. év előtt számos olyan biztosítási jogviszonyból származó kereset, jövedelem is létezett, mely az adott időszak alatt hatályos szabályozás szerint csak adóterhet viselő kereset volt, azonban nyugdíjjárulékot nem vontak belőle (például a jubileumi jutalom 1992. február 29-éig nem képezte a járulékok alapját).

A kereseti adatok figyelembevételével kapcsolatban meg kell említeni, hogy vannak olyan jellemzően családtámogatási ellátások, illetve munkaerő-piaci támogatások, melyek járulékalapot képeznek, azonban kizárólag abban az esetben kell figyelembe venni, ha beszámításuk a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét pozitív irányba befolyásolja. (Például: gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, gyermekgondozási díj, gyermekek otthongondozási díja, az ápolási díj, a munkanélküli járadék, a vállalkozói járadék, a nyugdíj előtti munkanélküli-segély, az álláskeresést ösztönző juttatás, a keresetpótló juttatás, a prémiumévek program, illetőleg különleges foglalkoztatási állomány keretében járó juttatás, a rehabilitációs járadék és a rehabilitációs ellátás összege, a rendvédelmi egészségkárosodási járadék, keresetkiegészítés.) Azon személyek esetében, akik az átlagszámítási időszak alatt a fent említett ellátásokban is részesültek, kettős számítást kell végezni, az egyik az előzőekben említett keresetek figyelmen kívül hagyásával, a másik pedig azok figyelembevételével határozza meg a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, mit jelent a nyugdíj kiszámítása során a teljes nettósítás, a valorizálás és a degresszió!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztria forrásadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla beütése pénztárgépbe

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close