hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Foglalkozási megbetegedés: mikor jár a baleseti táppénz?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híradások szerint a vírusfertőzés miatti megbetegedés számos területen – egyebek mellett a szociális alapellátásban, egészségügyben – dolgozók esetében foglalkozási megbetegedésnek minősül. Cikkünkben összefoglaljuk a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, amelyek alapján foglalkozás körében szerzettnek minősül a betegség. Az ez esetben járó baleseti táppénz mind mértékét, mind pedig a tartamát, illetve jogosultsági feltételeit tekintve lényegesen kedvezőbb, mint a keresőképtelenség idejére járó ellátás.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 51. szakasza értelmében foglalkozási megbetegedés esetén a biztosított baleseti ellátásra jogosult, tehát megilleti őt a baleseti táppénz is. (A törvény 51. § (4) bekezdés értelmében e törvény eltérően nem rendelkezik, üzemi baleseten a foglalkozási betegséget, üzemi baleseti sérültön a foglalkozási betegségben megbetegedettet is érteni kell.)

A baleseti táppénz mind mértékét, mind pedig a tartamát, illetve jogosultsági feltételeit tekintve lényegesen kedvezőbb, mint a keresőképtelenség idejére járó táppénz, arról nem is beszélve, hogy a foglalkoztatót ebben az esetben nem terheli a betegszabadság, illetve a táppénz-hozzájárulás. 

A foglalkozási megbetegedés elbírálása némileg összetettebb folyamat, mint a baleset üzemiségének megállapítása. Az eljárást a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról szóló 27/1996. NM-rendelet szabályozza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó rendelkezéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close