hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Foglalkozási megbetegedés: mikor jár a baleseti táppénz?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híradások szerint a vírusfertőzés miatti megbetegedés számos területen – egyebek mellett a szociális alapellátásban, egészségügyben – dolgozók esetében foglalkozási megbetegedésnek minősül. Cikkünkben összefoglaljuk a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, amelyek alapján foglalkozás körében szerzettnek minősül a betegség. Az ez esetben járó baleseti táppénz mind mértékét, mind pedig a tartamát, illetve jogosultsági feltételeit tekintve lényegesen kedvezőbb, mint a keresőképtelenség idejére járó ellátás.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 51. szakasza értelmében foglalkozási megbetegedés esetén a biztosított baleseti ellátásra jogosult, tehát megilleti őt a baleseti táppénz is. (A törvény 51. § (4) bekezdés értelmében e törvény eltérően nem rendelkezik, üzemi baleseten a foglalkozási betegséget, üzemi baleseti sérültön a foglalkozási betegségben megbetegedettet is érteni kell.)

A baleseti táppénz mind mértékét, mind pedig a tartamát, illetve jogosultsági feltételeit tekintve lényegesen kedvezőbb, mint a keresőképtelenség idejére járó táppénz, arról nem is beszélve, hogy a foglalkoztatót ebben az esetben nem terheli a betegszabadság, illetve a táppénz-hozzájárulás. 

A foglalkozási megbetegedés elbírálása némileg összetettebb folyamat, mint a baleset üzemiségének megállapítása. Az eljárást a foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról szóló 27/1996. NM-rendelet szabályozza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó rendelkezéseket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Pót ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs