hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ez is beszámít a 40 éves nyugdíjjogosultságba, ez viszont nem

  • adozona.hu

A nők 40 éves nyugdíjjogosultságába beleszámít-e a rehabilitációs ellátás alatti, 4 órás munkaviszony, amikor a havi jövedelem bruttó 180 ezer forint volt, tehát meghaladta a minimálbért? A munkaviszony alatti táppénz szolgálati és jogosultsági időnek is beszámít-e ebbe a nyugdíjba? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény alapján megállapított rehabilitációs ellátásból nyugdíjjárulékot vonnak le, ezért a folyósításának időtartamát a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) általános szabályai szerint szolgálati időnek kell figyelembe venni.

Figyelemmel arra, hogy a rehabilitációs ellátás nem minősül saját jogú nyugellátásnak, ezért az ellátás folyósítása alatti keresőtevékenység alapján is szolgálati időt lehet szerezni, amely keresőtevékenységet a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként is figyelembe kell venni. Megjegyzem, ez nem jelenti azt, hogy ugyanazon időszak kétszeresen lesz figyelembe véve szolgálati időként, hiszen erre a Tny. rendelkezései nem nyújtanak lehetőséget.

Felhívom a figyelmét: az a tény, hogy az ellátás folyósítása alatt nem teljes, hanem részmunkaidős volt a foglalkoztatás, nem befolyásolja a biztosítási idő teljes időtartamának figyelembe vételét, hiszen a jogosultsági idő tekintetében minden esetben a biztosítási idő teljes tartamát figyelembe kell venni, függetlenül azon ténytől, hogy a részmunka-időbeni foglalkoztatásból származó nyugdíjjárulék-alapot képező kereset meghaladta-e a minimálbér összegét, vagy sem. A jogosultsági idő tekintetében arányos szolgálati idő számítására nem, arra kizárólag a nyugellátás mértékének megállapításakor kerül sor.

Szeretném tájékoztatni továbbá, hogy amennyiben az érintett személy nem rehabilitációs ellátásban, hanem rehabilitációs járadékban részesült, és ezen járadék mellett folytatott keresőtevékenységet, úgy abban az esetben a keresőtevékenysége alapján további szolgálati időt nem szerezhetett, mivel a járadék saját jogú nyugellátásnak minősült. Ezen keresőtevékenysége alapján a Tny. 22/A. §-a szerinti nyugdíjnövelésre szerezz jogosultságot, amely növelés iránti igény érvényesítésére a majdani nyugdíjazásakor kerülhet sor.

Végezetül tájékoztatom, hogy a munkaviszony alatti táppénzes időszak is figyelembe vehető a nők kedvezményes nyugdíjazása tekintetében jogosultsági időként, hiszen ezen időszak alatt az érintett személy valójában munkaviszonyban állt. Jogosultsági időként a munkaviszony megszűnését követően fennállt, úgynevezett passzív jogú táppénz időtartamát nem lehet figyelembe venni, függetlenül azon tényt, hogy az az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek számít.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs