Külföldön is lehet gyógyulni magyar tb-támogatással, mutatjuk, ki, mikor jogosult rá – II. rész

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is igénybe vehető gyógykezelés. A tb-támogatott külföldi gyógykezelésekre többek között akkor kerül sor, ha a beteg magyarországi ellátáshoz hosszú várakozási idővel jutna hozzá vagy a beteg részére olyan ellátást kellene nyújtani, amely Magyarországon tb-támogatottan nem elérhető.

Kétrészes összeállításunk első fejezetében sorra vettük a külföldön igénybe vehető gyógykezelések uniós jogszabályi hátterét, a költségtérítésre vonatkozó szabályokat, mostani írásunkban pedig a méltányosságból engedélyezhető külföldi gyógykezelések előírásait ismertetjük.

Külföldi gyógykezelés méltányosságból

Magyarországon be nem fogadott egészségügyi ellátás esetén méltányosságból engedélyezhető a külföldi – azaz bármely országban, de elsősorban az Európai Gazdasági Térség vagy Svájc területén letelepedett szolgáltatónál – gyógykezelés. Ez esetben a NEAK a külföldi gyógykezelés iránti kérelmet és az egészségügyi dokumentációt elektronikus úton továbbítja az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozatának.

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium illetékes tagozata állapítja meg a rendelkezésre álló iratok és a beteg szükség szerinti vizsgálata alapján

– a külföldi gyógykezelés indokoltságát, valamint azt, hogy

– az ellátás szakmailag elfogadott-e, reális egészségnyereséggel jár-e, figyelemmel a beteg egészségi állapotára és a betegségének várható lefolyására.

A külföldi gyógykezelés akkor jár reális egészségnyereséggel, ha a beteg egészségi állapotának jelentős javulását vagy romlásának csökkenését eredményezi. Az illetékes tagozat az orvos-szakmai véleményét megküldi a NEAK-nak.

Kérelem elutasítása

Ha a tagozat azt állapítja meg, hogy a külföldi gyógykezelés szakmailag elfogadott, de annak elvégzése a külföldi gyógykezelésre jogosult személy esetén nem jár reális egészségnyereséggel, vagy az ellátás szakmailag nem elfogadott, akkor NEAK – a tagozat véleményének beérkezésétől számított 5 napon belül – elutasítja a kérelmet.

Kérelem engedélyezése

Ha a tagozat azt állapítja meg, hogy a külföldi gyógykezelés elvégzése szakmailag elfogadott, és az arra jogosult személy esetén reális egészségnyereséget eredményezhet, akkor a NEAK első körben dönt arról, hogy a gyógykezelés Magyarországon külföldi szakember meghívásos közreműködésével elvégezhető-e. Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor a beteg kezelésére teljes térítés mellett külföldön kerül sor. Ekkor a tagozat

– javaslatot tesz a külföldi egészségügyi szolgáltatóra (figyelembe véve a külföldi gyógykezelésre jogosult személy kérelmében feltüntetett szolgáltatót is),

– tájékozódik az intézmény fogadókészségéről,

– javaslatot tesz a szükséges kísérő személyek számára, megvizsgálja a betegszállítás szükségességét.

A tagozat csak abban az esetben tehet javaslatot az Európai Gazdasági Térségen és Svájcon kívül letelepedett egészségügyi szolgáltatóra, ha az ellátás az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és Svájcban nem érhető el, a költségek hatékonyabb felhasználását vagy reális egészségnyereség-többletet eredményez.

Megjegyzés: Az utazás és szükség esetén kísérő utazási költségeihez is támogatást nyújthat méltányosságból a NEAK, a beteg kérésének és a kezelőorvos javaslatának figyelembevételével.

Jogorvoslat

A NEAK fenti döntései ellen fellebbezésnek van helye, ha

– az egészségbiztosító azzal az indokkal utasítja el a külföldi gyógykezelésre irányuló kérelmet, hogy a biztosítottat Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató el tudja látni a kérelemben megjelölt orvosilag indokolt időn belül, vagy

– az egészségbiztosító a külföldi gyógykezelésre jogosult személy által választott külföldi egészségügyi szolgáltató helyett a jogosultság-igazolásban az EGT tagállamban vagy Svájcban letelepedett másik külföldi egészségügyi szolgáltatóra tesz javaslatot.

A fellebbezést a külföldi gyógykezelésre jogosult személy, vagy törvényes képviselője, vagy kezelőorvosa a döntés közlésétől számított 15 napon belül nyújthatja be az Országos Kórházi Főigazgatósághoz.

Továbbá, ha a biztosított valamely EGT-tagállam területén ellátást vesz igénybe, az egészségbiztosító engedélyezheti a magyarországi egészségügyi szolgáltatóhoz történő szállítás megtérítését. Az engedély tárgyában hozott döntés ellen is lehet fellebbezést benyújtani, amelynek elbírálására szintén az Országos Kórházi Főigazgatóság jogosult.

Végezetül meg kell említeni, hogy a külföldi gyógykezelésre engedélyt kapott személy köteles megküldeni a NEAK-nak a külföldi gyógykezelése után a zárójelentés egy példányát, valamint a kezelőorvos által kitöltött „Felülvizsgálat külföldi ellátás eredményéről” adatlapot, illetve a kísérő(k) kapcsán felvett útiköltséggel való elszámolást. A beteg állapotának figyelemmel kísérése végett a területileg és szakmailag illetékes egészségügyi szolgáltató a hazatért beteget gondozásba veszi.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3