Egyházi személyek társadalombiztosítási jogállása

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Írásunkban összegyűjtöttük az egyházi szolgálatot teljesítő személyekre irányadó tb-szabályokat. Cikkünkből azt is megtudhatja, hogy egy-egy egyházi intézmény (például óvoda) alkalmazottja a Tbj. 6. § (1) bekezdés g) pontjában említett biztosítotti körbe tartozik-e.

A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 12. § (1) bekezdése értelmében egyházi személynek a bevett egyház, a bejegyzett egyház, illetve a nyilvántartásba vett egyház belső szabályában meghatározott, az egyházi jogi személy szolgálatában álló, egyházi szolgálatot

• sajátos egyházi szolgálati viszonyban,

• munkaviszonyban vagy

• egyéb jogviszonyban teljesítő

természetes személy minősül.   

Az egyházi személynek minősülő természetes személy tehát – aki a törvény szerint fokozott szabálysértési és büntetőjogi védelemben részesül, illetve a hitéleti szolgálata során tudomására jutott, személyiségi jogot érintő információkat nem köteles állami hatóság tudomására hozni – az egyházi szolgálatot sajátos egyházi szolgálati jogviszonyban, munkaviszonyban vagy egyéb jogviszonyban (például megbízás) láthatja el.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor alkalmazzuk a munkaviszonyra, illetve az adott jogviszonyra vonatkozó társadalombiztosítási szabályokat és mikor irányadóak a jogviszonyra az általánostól eltérő szabályok!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék számlázása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

5% áfa előregyártott lakóépület esetén

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs