hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségügyi szolgáltatások, amelyekért fizetni kell

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A Magyarországon igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások között vannak olyan ellátások, amelyeket az egészségbiztosítás terhére nem lehet igénybe venni. A hatályos szabályok ennek kapcsán előírják, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak a térítési díjjal igénybe vehető szolgáltatások térítési díját a betegek számára hozzáférhető módon nyilvánosságra kell hozni.

Cikkünkben azokat az egészségügyi szolgáltatásokat ismertetjük, amelyeket a magyar egészségbiztosító nem támogat, így az a személy, aki ezeket az ellátásokat igénybe veszi, köteles az ellátás teljes árát kifizetni.

A 284/1997. kormányrendelet, valamint az 1997. évi LXXXIII. törvény rendelkezik a teljes térítési díj megfizetése mellett igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról. Ezen jogszabályokban foglalt ellátásokra építve, hat csoportba besorolva mutatjuk be a térítésköteles ellátásokat.

1.) Alkalmassági vizsgálatok

Sokan találkozhattak már olyan egészségügyi szolgáltatással, amelynek a térítési díját meg kellett fizetni, ebbe a körbe tartozik például a jogosítvány érvényességének meghosszabbításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat is. Gépjárművezetői alkalmassági vizsgálat díjszabása függ az életkortól, illetve attól, hogy a vizsgálatra első-, vagy másodfokon kerül-e sor.

Ha a gépjárművezető

– az 50. életévét még nem töltötte be, akkor a vizsgálatért első fokon 7200 forintot, másodfokon 10 800 forint díjat kell fizetnie;

– az 50. életévét betöltötte, de a 60. életévet még nem érte el, akkor a vizsgálatért első fokon 4800 forintot, másod fokon 7200 forint díjat kell fizetni;

– az 60. életévét betöltötte, de a 70. életévet még nem érte el, akkor a vizsgálatért első fokon 2500 forintot, másod fokon 4800 forint díjat kell fizetni;

– a 70. életévét betöltötte, akkor a vizsgálatért első fokon 1700 forintot, másod fokon 3200 forint díjat kell megfizetni.

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok is térítéskötelesek, azaz térítéskötelesek a foglalkozás- egészségügyi alapszolgáltatások, amennyiben azok nem az ellátást igénybevevő biztosított foglalkozási megbetegedése, illetőleg üzemi balesete miatt váltak szükségessé.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további öt csoportba sorolva mutatjuk be, mely egészségügyi szolgáltatásokért kell még fizetni.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs