hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalásának buktatói

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Más személy vagy szerv is teljesítheti a magánszemélyt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését. Mikor éri meg, és mikor nem?

Ez a gyakorlatban úgy valósítható meg, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése érdekében rendszeresített T1011-es lap A oldalának 2. rovatában ki kell tölteni a fizetést vállaló adatait (név adószám/adóazonosító), illetve a fizetés időszakát.  Fontos kritérium az átvállaló aláírása. A járulékfizetés átvállalása a NAV jóváhagyásával érvényes, mely a papír alapon érkező adatlap esetén az adatlap másodpéldányának visszaküldésével egyidejűleg, míg elektronikus úton benyújtott adatlapnál a betöltést visszaigazoló nyugtával történik.

Ugyanakkor a kötelezett személye ez esetben sem változik, tehát ha a vállalást tevő elmulasztja a fizetést, a hátralék a magánszemélyt terheli.

A lehetőséget elsődlegesen családon belüli élethelyzetek kezelésére teremtették meg a jogalkotók még 2007-ben (egészen pontosan 2007. április 1-jétől), amikortól megszűnt az eltartott hozzátartozó egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága, és ő is egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére vált kötelezetté. Így lehetővé szerették volna tenni például, hogy az egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult nagykorú személy helyett hozzátartozója teljesíthesse a járulékfizetési kötelezettsége.

Ugyanakkor nemcsak családtagok esetében, hanem magánszemély és más szervezet, vállalkozás között is lehetséges a fizetési kötelezettsége átvállalása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a lehetőség előnyeit és buktatóit is bemutatjuk.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs