hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor járulékokat kell fizetni a gyed és a gyes mellett

  • adozona.hu
1

Ha egy társas vállalkozó egy másik foglalkoztatónál lévő 8 órás munkaviszonyából fizetés nélküli szabadságon van, és kapja a gyed ellátást, akkor a társas vállalkozásában meg kell-e fizetnie a kötelező járulékminimumot? Ha gyesen lesz, akkor már meg kell fizetni? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Az 1997. évi LXXX. törvény alapján járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó gyermekgondozási díjban részesül, illetve gyermekgondozást segítő ellátásban, kivéve, ha a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja.

Azaz, ha a társas vállalkozó jogosult gyermekgondozási díjra, akkor a gyermekgondozási díj folyósítása alatt csak akkor fizet tb-közterheket, ha vesz fel jövedelmet. Ez esetben a tb-közteher alapja a felvett jövedelem.

Más a helyzet gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) esetén, ugyanis a gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő vállalkozó esetén a vállalkozó és a vállalkozás köteles a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót legalább az úgynevezett minimális alapok után meg kell fizetni, azaz a

-        10 százalék nyugdíjjárulékot havonta legalább a minimálbér,

-        8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot havonta legalább a minimálbér másfélszerese után, míg

-        a vállalkozásnak a 27 százalék szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást a minimálbér 112,5 százaléka után (azonban az egyéni vállalkozó – ha nincs alkalmazottja – nem fizet szakképzési hozzájárulást)

Megjegyzés: a minimálbér 2016-ban havi bruttó 111 ezer forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi bruttó 129 ezer forint.

Természetesen, ha a keresőtevékenységből származó jövedelem a fenti járulék, illetve szociális hozzájárulási adó minimális alapját meghaladja, akkor az lesz a tb-közterhek alapja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
axacont

Tisztelt szakértő! A bevezetőben még azt írta, hogy a gyesen lévő csak akkor fizeti a min. járulékokat, ha személyesen folytatja a tevékenységét. Alul pedig azt olvasom, hogy mindenképp fizet. Rosszul értelmeztem valamit? köszönöm.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Lakásbérleti szerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs