hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkotmányossági óvás a különnyugdíjak eltörléséről szóló törvény ellen Romániában

  • MTI

A román legfelsőbb bíróság alkotmányossági óvást emel a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörléséről rendelkező törvény ellen.

Az erről szóló döntést szerdán egyhangúlag szavazta meg a Legfőbb Semmítő- és Ítélőszék közgyűlésén jelen lévő 108 bíró. Óvásukat a bírák és ügyészek szakmai szerveként működő Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) is „határozottan” támogatja.

Az óvás nemcsak a bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának eltörlésére, hanem a törvény egészére kiterjed, mivel a legfőbb instancia szerint a törvény nemcsak a magisztrátusok függetlenségének alkotmányos elvét, hanem a diszkrimináció tilalmát is sérti.

Támogató nyilatkozatában a CSM úgy értékeli, hogy a parlament elfogadhatatlan módon viszonyult a bírói hatalomhoz, amikor az intézményes párbeszédet mellőzve, a közvéleményt a bírók és ügyészek ellen hangolva fogadott el az igazságszolgáltatás függetlenségét súlyosan sértő jogszabályt.

Közben az országban egyre több bíróság a perek halasztásával tiltakozik a szolgálati nyugdíjak eltörlése ellen. A legtöbb helyen elnapolnak minden tárgyalást a sürgős ügyek – előzetes letartóztatások, gyámsági ügyek – kivételével.

A tiltakozási hullám nemcsak a bíróságok működését béníthatja meg, hanem a közelgő önkormányzati választások megszervezését is akadályozhatja: a nagybányai táblabíróság bírái szerdán úgy döntöttek, nemcsak bírósági tevékenységüket függesztik fel meghatározatlan időre, hanem a megyei választási bizottság létrehozásában sem hajlandók részt venni, amíg szolgálati nyugdíjukat veszélyeztetve látják.

A bukaresti képviselőház ellenszavazat nélkül fogadta el kedden a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetet.
Romániában többek között a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek, alkotmánybíráknak és törvényhozóknak jár speciális állami nyugdíj, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján számítják ki.

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes (1 millió 321 ezer forint) – vagyis a romániai átlagnyugdíj 13-szorosát kitevő – szolgálati nyugdíjat, illetve 1800 volt bírósági jegyző részesült átlagosan 4439 lejes speciális nyugdíjban.

A volt magisztrátusok szolgálati nyugdíjának 92 százalékát az állami költségvetés fedezi, és csak 8 százaléka származik az általuk korábban befizetett tb-járulékból.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close