hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: nők 40 esetében lehetséges-e a szolgálati idő megváltása?

  • adozona.hu

Ha valakinél csak kevés szolgálati idő hiányzik ahhoz, hogy a nők kedvezményes nyugdíját igénybe tudja venni, akkor van-e lehetőség a szolgálati idő megváltására? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy bt. női beltagja szeretné a nők 40 éves kedvezményes öregségi nyugdíját igénybe venni. A születési éve 1968. Jelenleg 38 év 85 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel és 34 év 332 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel rendelkezik. Van-e lehetősége arra, hogy a még hiányzó hátralévő szolgálati idejét megváltsa?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság tekintetében jogosultsági időként kizárólag a keresőtevékenységgel, vagy gyermekneveléssel szerzett szolgálati időket lehet figyelembe venni.

A külön megállapodás útján fizetett járulék alapján szerzett szolgálati időket nem lehet figyelembe venni a kedvezményes nyugdíjra való jogosultság tekintetében jogosultsági időnek, ezért a kérdésében felvetettek teljesítésére nincs jogi lehetőség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tárgyi eszköz elmaradt nyilvántartásba vétele

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs