A nap kérdése: társas vállalkozásban is teljesíteni kell-e a minimálbér utáni járulékot, ha megbízás után már megfizették?

  • adozona.hu

Ha egy társas vállalkozó máshol megbízási szerződéses jogviszonyában megfizeti a minimálbér alapján a járulékot, a járulékot társas vállalkozásban is meg kell fizetnie? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna jogász, társadalombiztosítási szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ha kérdésben leírt esetben úgy áll fenn a többes jogviszony, hogy van egy társas vállalkozói jogviszony és emellett egy biztosítási jogviszonyt képező megbízási szerződés, akkor a társadalombiztosítási járulékot a következők szerint kell fizetni: a megbízási szerződés alapján, ha az biztosítási jogviszonyt hoz létre, a járulékalapot képező jövedelemből kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot. A társas vállalkozói jogviszonyban pedig legalább a minimálbérből, még szakképzettséget igénylő tevékenység esetén, legalább a garantált bérminimumból meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot. Azaz nincs olyan szabály, hogy ha megbízási szerződés kapcsán a minimálbérből társadalombiztosítási járulék megfizetésre kerül, akkor társas vállalkozói jogviszonyban a minimális alapok szerint nem kell fizetni társadalombiztosítási járulékot.

Társas vállalkozók témájában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Ha ön arra gondolt a kérdésében, hogy a társas vállalkozás tagja megbízásban ügyvezetői tevékenységet lát el, és ezáltal társas vállalkozónak minősül, és ebben a társas vállalkozói jogviszonyban kerül megfizetésre legalább a minimális alap szerint a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó, akkor ez esetben többes jogviszonyban a következő szabály érvényesül: Ha ezen társas vállalkozói jogviszony mellett fennáll egy másik társas vállalkozói jogviszony is (ami a kérdésben nevesítve lett), akkor ebben a másik társas vállalkozói jogviszonyban már nem kell a minimális alapok szerint fizetni társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót. Ebben a másik társas vállalkozói jogviszonyban a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó alapja a tényleges (felvett) jövedelem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31