hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékszabályok, amelyekre mindenképpen figyelni kell, ha kilép a cégből a tulajdonos

  • adozona.hu

Egyszemélyes kft. tulajdonosa/ügyvezetője 2022. 08. hóban osztalékelőleget vett fel. Közben úgy alakult, hogy külföldre fog költözni, és a kft.-nek is várhatóan új tulajdonosa lesz, valószínűleg október 1-jétől. Az osztalékelőleget, és majd a véglegessé váló osztalékot mennyiben érinti a tulajdonosváltás? Maradjon esetleg december végéig a kft.-ben, vagy ennek nincs jelentősége? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 29. paragrafusának (1) bekezdése szerint az osztalékelőleget a taggal szembeni követelésként kell a könyvekben kimutatni. Ennek megfelelően az üzletrész átruházásakor (tagváltozás) ennek a – kilépő tagot terhelő – kötelezettségnek a sorsát rendezni kell (például a kötelezettség átvállalásával vagy a kapott osztalékelőleg visszafizetésével). A kilépett taggal szemben fennálló követelés rendezése mindenképp az üzletrészátruházási szerződés része kell, hogy legyen. Ha a társasági szerződésben nincs más rendelkezés rá, akkor jobb, ha a tag év végéig marad.

A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) szerint osztalékra az a tag jogosult, aki az osztalékfizetésről szóló döntés meghozatalának időpontjában a társasággal szemben a tagsági jogok gyakorlására jogosult [Ptk. 3:185. § (1) bekezdés] Osztalékra tehát – eltérő rendelkezés hiányában – a kilépett tag nem lesz jogosult, hiszen az osztalékfizetésről szóló döntés időpontjában már nem tagja a társaságnak.

Ha a beszámoló elfogadásakor lehetőség van osztalékfizetésről határozni, akkor a kapott osztalékelőleg – főszabály szerint – a fizetendő osztalék összegébe beszámít. Azonban ha a beszámoló elfogadásakor az derül ki, hogy osztalékfizetésre nincs lehetőség, akkor a tagok kötelesek az osztalékelőleget visszafizetni.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel "Speciális esetek a számvitelben 2" című kiadványunkat!
Kiadványunkban a teljesség igénye nélkül mutatunk be eseteket, esettanulmányokat. Külön figyelmet szentelünk egyes szektoroknak, így az építőipar, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a háziorvosi praxis is helyet kapott.

Erre irányuló kifejezett megállapodás hiányában a kilépett tag által kapott osztalékelőleget nem lehet az új taggal szembeni követelésként nyilvántartani,  és így a fizetendő osztalék összegébe sem lehet beszámítani. Vagyis a kapott osztalékelőleg, mint a társasággal szemben fennálló kötelezettség továbbra is a kilépett tagot terheli, rendezéséről neki kell gondoskodni.

Szakértőnk felhívta a figyelmet arra, hogy válasza tájékoztató jellegű, teljes körű tanácsadást csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után lehet adni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs