hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lehet-e a cég székhelye egy garázsban?

  • adozona.hu
4

Bejelenthető-e egy garázs a cég székhelyeként? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Vállalkozásunk (bt.) székhelye a kültag lakásán van, ezt szeretnénk megszüntetni. Magánszemélytől bérelnénk ingatlant, ami 25 m2, és a tulajdoni lapon garázsként szerepel, ami helyrajzi számmal van ellátva. Kérdésem: ha a tulajdonos engedélyezi, hogy székhelyként használjuk az ingatlant, akkor ez szabályos-e, bejelenthető-e a cégbíróságon. A cég levelezése postafiókon keresztül működik."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az adózás rendje szerinti székhelyfogalom a következő:

a) eltérő rendelkezés hiányában az egyéni vállalkozó, a jogi személy, egyéb szervezet alapszabályában, a cégbejegyzésben, a nyilvántartást vezető szerv nyilvántartásában ekként megjelölt hely, ilyen hely hiányában, vagy ha több ilyen hely van, a központi ügyvezetés helye,

b) az egyéni vállalkozók nyilvántartásában nem szereplő, de az Szja tv. szerint egyéni vállalkozónak minősülő természetes személy esetében a nyilvántartást vezető kamara nyilvántartásában székhelyként, irodaként megjelölt hely,

c) ha nemzetközi szerződés az adóügyi illetőséget az üzletvezetés helye szerint állapítja meg, az üzletvezetés helye szerint belföldi illetőségű adózónak minősülő külföldi személy esetén e törvény alkalmazása szempontjából az üzletvezetés helye.

A cégtörvény szerinti székhely a következő:

7. § (1)  A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.

A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie.

A cég létesítő okirata úgy is rendelkezhet, hogy a cég székhelye egyben a központi ügyintézés (döntéshozatal) helye. Amennyiben a cég székhelye nem azonos a központi ügyintézés helyével, a központi ügyintézés helyét a létesítő okiratában és a cégjegyzékben fel kell tüntetni.

A cégeljárás szempontjából székhelynek minősül a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülés telephelye is.

(4)  Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára – ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is – a cég jogosult.

A fentieknek meg kell felelnie a székhelynek, és a létesítő okiratukban meg kell jelölni, hogy hol van a központi ügyintézés helye, mert az értelemszerűen nem lehet a garázsban. Továbbá cégtáblát is ki kell tenni.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy válaszunk tájékoztató jellegű.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Ruszin Zsolt

Szerintem egy garázs lehet székhely.

A hivatalok csak előre egyeztetett időpontban vizsgálhatják a székhelyet. Ez abból következik, hogy Magyarországon nincs (még) székhely-elhagyási tilalom. A központi ügyintézés pedig a felhőben zajlik (cégkapu), így valójában minimális olyan tevékenység történhet a székhelyen, ami a székhely valódiságát - hatósági szemszögből - vizsgálhatóvá tenné.

A cégtábla egy felirat (cetli) is lehet, nem kell azt túllihegni.

Számos, sikeresen elhárított adószám-törlésen vagyok túl, ahol megtévedt NAV revizorok "vélelmezték" önkényesen a székhely mibenlétét és paramétereit.

Ez előbbiek okán a cikk (vagyis az adott válasz) nem segíti a helyes joggyakorlást.

QUO VADIS

Kedves Dr. Szeiler Nikolett,

"Mindíg az adott valós körülmények határozzák meg egy ügylet adójogi minősítését." ... ezzel egyetértek, de ez az egyik ok amely alapján "az értelemszerűen nem lehet a garázsban" , nem értelemszerű... egy székhely használathoz nem kötelező előírás az ablak, semmi sem tiltja a székhelyen a gépkocsi tárolását , nincs arra vonatkozóan sem általam ismert szabály amely az ingatlan nyílvántatás szerinti besorolásnak jelentősége lenne a székhelyhasználat bejelentésénél, a kérdező nem írta, hogy nem ott fog működni, a posta átirányítása és a postafiók nyitása nem ugyan az, de egyébként ezt sem tiltja semmi, hiszen rengeteg olyan tevékenység létezik amikor a tulajdonos nem "ücsörög" egész nap a székhelyen vagy éppen az adott címre a posta nem kézbesít (külterületen ez gyakori)és a postát ennek ellenére szeretné megkapni...
Tehát, amennyiben az egyébként helyesen kigyűjtött feltételeknek megfelel a székhely, akkor lehet akár garázs, pince, nyaraló vagy kukatároló is... csak példaként említem, hogy ezek a helyiségek akár lakcímek is lehetnek, hiszen nem az a lényeg, hogy hol van hanem az hogy létező legyen a cím...

"az értelemszerűen nem lehet a garázsban" ... nem értelemszerű...

Üdvözlettel.

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Olvasó!

Mindíg az adott valós körülmények határozzák meg egy ügylet adójogi minősítését. Ha a kérdező azt írta volna, hogy a garázsban egy varroda működik és egyébként valóban ez a székhely, akkor a NAV sem minősítené másként. De egy ténylegesen autó tárolására alkalmas, ablaktalan helyiséget, ahol még a postát is átirányítják, a NAV egy ellenőrzés során nem fogja elfogadni a központi ügyintézés helyeként. Ezért ezt egy kérdés-válasz alapján megítélni nem lehet

Üdvözlettel

Dr. Szeiler Nikolett

QUO VADIS

" mert az értelemszerűen nem lehet a garázsban" ... ha ténylegesen ott működik akkor a leírtak alapján egy garázs is lehet székhely... vagyis a "NEM LEHET" az nem értelemszerű...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Pót ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs