hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átalakulás, egyesülés, szétválás: ezentúl így kell

  • Radics Zsuzsanna

A kft-k jelentős része nem rendelkezik a Polgári törvénykönyvben (Ptk) jövő tavasztól kötelezően előírt legalább 3 millió forintos törzstőkével. Így ha ezt a követelményt a már meglévő kft-knek is teljesíteniük kell, előfordulhat, hogy tízezrével alakulnak majd át bt-vé. Feltehetően már új előírások szerint kell eljárniuk (miként bármilyen más, bármilyen okból átalakuló cégnek is), ugyanis a napokban nyújtotta be a kormány az Országgyűléshez T/12095. számon azt a törvényjavaslatot, amely az egyes jogi személyek átalakulásáról, egyesüléséről és szétválásáról szól. Ha a javaslatot elfogadja a Parlament, a törvény az új Ptk-val egyidejűleg, azaz 2014. március 15-én fog hatályba lépni.

A törvényjavaslat a jogi személyekre vonatkozik, de ezen belül is külön szabályozza a gazdasági társaságokra, ennek keretében a részvénytársaságra, továbbá a szövetkezetekre az általánostól eltérő szabályokat.

A javaslat szerint átalakulás – az egyszerűbb átalakulást kivéve – minimum két ülés keretében valósulhat meg. Az első ülésen a tagok döntenek a jogi személy átalakulásáról. Átalakulás melletti döntés esetén, a tagok az első ülésen meghatározzák azt is, hogy milyen más jogi személy típusba, illetve gazdasági társasági formába alakulnak át, és ahhoz a tagok milyen vagyoni hozzájárulást biztosítanak. Az átalakulás részletes kérdéseit az átalakulási terv tartalmazza.

Gazdasági társaság átalakulásakor a létrejövő jogi személy nem működhet előtársaságként, továbbá a gazdasági társaság átalakulása során olyan gazdasági társasági formát kell választani, hogy a jegyzett tőke követelményének az átalakuló társaság megfeleljen. Az átalakulással létrejött jogi személy létesítő okiratának aláírását követően, a Cégközlöny két egymás utáni számában az átalakulásról közleményt kell megjelentetni. Ez a közzététel elsődlegesen a hitelőzői érdekeket védi.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mi a menetrendje az egyesülésnek és a különválásnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close