hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosulhat a társasági adókedvezményről szóló törvény

  • MTI

A határozathozatalokat követően a társasági adókedvezményről szóló törvény módosításáról szóló általános vitával folytatódott a parlament hétfői ülése. A képviselők megvitatták a helyi adókról szóló törvényt is.

Módosítaná a társasági adókedvezményről szóló törvényt az Országgyűlés sportbizottsága. Bánki Erik (Fidesz) expozéjában felidézte, hogy ezzel a látvány csapatsportágakat támogatják, és az elmúlt időszakban 1.600 pályázatból 1.500-at támogattak, de az eltelt háromnegyed év tapasztalatai miatt szükséges a jogszabály módosítása.
   
Az általa technikai jellegűnek minősített módosításról azt mondta, elfogadása esetén csak azok indulhatnak majd a pályázatokon, akiknek nincs köztartozása, az 500 millió forintos értékhatárt 300 millió forintra csökkentik, és a támogatási rendszert is hatékonyabbá tennék a kontroll erősítése mellett. Bánki Erik megjegyezte, hogy a támogatás miatt az igazolt sportolók száma 13 százalékkal emelkedett és szerinte ez a növekedési ütem fenntartható.
   
Kovács Zoltán (Fidesz) a vitában azt mondta, az előző törvény, és így a módosítása is befektetés a jövőbe, mert a sport az, amely példaképet adhat a gyerekeknek, és így a sport népszerűsége is emelkedhet. Hozzátette: nem csak a szabályozás, de a létesítmények helyzete is javulhat a módosítás nyomán.
   
A szocialista Veres János hangsúlyozta, hogy a benyújtott javaslatokkal nincs probléma, de az aránytalanságokat meg kellene szüntetni. Mint mondta, a felcsúti sportközpont szerinte 3 milliárd forint támogatást kapott.
   
Szilágyi György (Jobbik) azt kérdőjelezte meg felszólalásában, hogy a törvényjavaslat valóban az ország érdekét szolgálja-e a jelenlegi gazdasági helyzetben. Közölte: nem azzal van a baj, hogy sportra nevelik a gyerekeket, de e mellett látványberuházásokra is sokat költenek.
   
Bánki Erik a vitában elhangzottakra úgy reagált, hogy az MSZP politikai tőkét akar kovácsolni abból, hogy melyik klub mekkora támogatást kapott. Hozzátette: minden döntés nyilvános.

Kósa: a repülőterek ne élvezhessenek mentességet a helyi adók alól!

A fideszes Kósa Lajos hétfőn bejelentette, előterjesztőként támogatja azt a frakciótársa által jegyzett módosító javaslatot, amely megszűntetné a helyi adómentességet a repülőterek számára. A kormánypárti képviselő erről a helyi adókról szóló törvénymódosítás részletes vitájának lezárása előtt beszélt, kiemelve, hogy az önkormányzatok a változtatással a repülőterekre is kivethetik az ingatlanadót.
   
Kósa Lajos előterjesztése eredetileg az önkormányzati feladatot ellátó egészségügyi intézményeknek adott volna felmentést az építményadó alól, azonban a fideszes politikus elmondta, azzal a módosító javaslattal is egyetért, amely a tehermentességet kizárólag a háziorvosok rendelőire korlátozná. Ezt megelőzően a jobbikos Kiss Sándor és Gyenes Géza a gyógyszertáraknak kért adómentességet, de ezzel nem értett egyet Debrecen kormánypárti polgármestere.
   
Az ülést levető Balczó Zoltán lezárta a részletes vitát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3