hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszatérés kiváról társasági adóra: bejelentett részesedés értékesítése

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A bejelentett részesedés szabályozása az elmúlt években egyre kedvezőbbé vált. A kezdeti 30, majd 60 napos bejelentési határidőt követően 2014-től már 75 nap áll rendelkezésre a részesedésszerzés bejelentésére.

Korábban első körben a legalább 30 százalék mértékű (valamint minden további megszerzett) részesedést lehetett bejelenteni; ez a limit 2014. január 1-jétől 10 százalékra csökkent, majd 2018. január 1-jétől megszűnt a százalékos korlát, és bármekkora nagyságú részesedés megszerzése bejelenthetővé vált.

Azon szabály változatlan maradt 2018-ig, hogy a már bejelentett részesedést követően megszerzett újabb részesedések tekintetében nem volt megadva minimális százalékos limit, tehát az első szerzést követően a továbbiakban akármekkora hányadban megszerzett részesedést be lehetett jelenteni az állami adóhatóság felé a megadott határidőn belül, ha a korábban szerzett részesedés megszerzésének bejelentése szabályszerűen megtörtént. 2018. augusztus 25-től pedig már nem is feltétele az első szerzést követő további szerzések bejelentésének, hogy az adózó a korábbiakban megszerzett részesedés megszerzését bejelentette.

Szintén kedvező változás 2018. augusztus 25-étől, hogy a korábban már bejelentett részesedésre vonatkozóan az átalakulás, egyesülés, szétválás során a jogutódban történő vagy jogutód általi részesedésszerzést már nem kell bejelenteni.

A bejelentett részesedés egyéves tartási időt követően nyereséggel történő értékesítéséhez, apportálásához kapcsolódó adóalap-csökkentő tétel – a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés dz) pont – vonatkozásában 2018. július 26-ától az átalakulás, egyesülés, szétválás miatti kivezetés nem minősül a folyamatos tartás megszakításának.

Továbbra sem változott, hogy ha kizárólag a részesedés értéke növekszik, a növekedés akkor minősül bejelentettnek, ha a részesedést bejelentették.

Tekintettel a bejelentett részesedés szabályainak könnyítésére, egyre több adózó élhet és él a bejelentési kötelezettséggel, amit a ’T201T jelű adatlapon teljesítenek a cégbejegyzésre kötelezett vállalkozások.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close