hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Úgy ad, hogy kap. Adóalap-csökkentés támogatásból

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Megkezdődött a színházi évad, sűrűsödtek a koncertprogramok. A kulturális szolgáltatóknak szükségük lehet a vállalkozások támogatására. Ebből a támogató cégeknek is hasznuk lehet, hiszen az adott összegeket ráfordításként elszámolhatják, s csökkenthetik adóalapjukat. Bemutatjuk hogyan.

Mielőtt a támogatót megillető kedvezményekre kitérnénk, tisztázandó, hogy mely szervezetek minősülnek előadó művészeti szervezetnek. Erről a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) úgy rendelkezik, hogy ilyen szervezet az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény (Emsztv.) szerint nyilvántartásba vett szervezet (Tao 4. § 37. pont). Az Emsztv. szerint nyilvántartásba vehető: az önálló jogi személyiségű színház, balett- vagy táncegyüttes, szimfonikus zenekar, énekkar, kamara-szimfonikus zenekar, kamarazenekar, amely alaptevékenységeként előadó-művészeti színház-, tánc- vagy zeneművészeti tevékenységet lát el [Emsztv. 44. § 7. pont].

A támogatás nyújtásakor a támogatónak – ha élni kíván a Tao-ban biztosított kedvezményekkel – meg kell győződnie, hogy a támogatni kívánt szervezetet nyilvántartásba vették, és abból nem törölték. A nyilvántartásba vétel az előadó-művészeti szervezetek működésével összefüggő közigazgatási hatósági és szolgáltatási feladatokat ellátó szervezet (a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága) feladata.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, miről érdemes még tájékozódnia a támogatónak, illetve milyen kedvezmények illetik meg!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close