hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így jár társaságiadó-kedvezmény energiahatékonysági beruházásra

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló kormányrendelet szerint új adókedvezmény vehető igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházáshoz.

Az igénylés és igénybevétel feltételeit, az el nem számolható költségek részletezését, a minőség igazolásának és az adózó adatszolgáltatási kötelezettségének részletes feltételeit a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) felhatalmazása alapján kormányrendelet – a 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet (R) – tartalmazza.

Jog az adókedvezményre

1.  Adókedvezményt vehet igénybe az adózó energiahatékonysági beruházáshoz, ha azt 2016. november 25-ét követően kezdte meg. Az R. szerint a beruházás megkezdésének napja az alábbiak közül a legkorábbi időpont:

– az építkezés kezdetének a napja, vagy
– a beruházás célját szolgáló első tárgyi eszköz megrendelésének a napja, vagy
– bármely olyan kötelezettségvállalás, amely a beruházást visszafordíthatatlanná teszi.

Létesítmény felvásárlása esetén a beruházás megkezdésének napja a felvásárolt létesítményhez közvetlenül kapcsolódó eszközök tulajdonba vételének napja.

Nem minősül a beruházás megkezdésének viszont különösen

– a földterület vásárlása vagy
– az építésügyi hatósági engedélyek megszerzése vagy
– a megvalósíthatósági tanulmányok készítése.

2. A beruházás energiahatékonyságot szolgál, amely teljesülhet

a) magasabb energiahatékonyság eléréssel,
b) energiahatékonyságot közvetlenül szolgáló beruházással.

Energiahatékonyságot szolgáló beruházás a Tao. tv. fogalommeghatározása szerint az energiahatékonyság növekedését eredményező beruházás, amely révén a végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarítás következik be.

Az energiahatékonyságot az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény (Ehtv.) a következőképpen fogalmazza meg:

energiahatékonyság: a teljesítményben, a szolgáltatásban, a termékben vagy az energiában kifejezett eredmény és a befektetett energia hányadosa.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az adókedvezmény mértékére, érvényesítésére, igénybevételének feltételeire és az adatszolgáltatásra vonatkozó szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink