hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Részesedés átruházása miatt így változik a cégek adóalapja

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Ismertetjük, milyen hatással van a tulajdoni részesedések átruházása az átruházó, illetve a vevő (kezdeményezett) társasági adóval kapcsolatos kötelezettségeire.

A tulajdoni részesedés átruházása történhet értékesítés útján, nem pénzbeli hozzájárulás (apport) nyújtásával, továbbá ellenérték nélküli átadással.

A tulajdoni részesedés értékesítésekor és apportálásakor a tagnak árfolyamnyereség esetén (ha az ellenérték meghaladja a nyilvántartási értéket) pénzügyi műveletek bevételét, árfolyamveszteség esetén (az ellenérték kisebb, mint a nyilvántartási érték) pénzügyi műveletek ráfordítását kell elszámolni a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) előírása szerint [Szt. 84. § (2) bekezdés a)–b) pont, 85. § (1) bekezdés a)–b) pont].

Ehhez a gazdasági eseményhez a következő eseteket kivéve nem ír elő a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) adózás előtti eredménymódosítást. A kivételek a következők:

1.
Az átruházás kapcsolt vállalkozás részére történik a szokásos piaci ártól eltérő áron. Ekkor – az eltérés irányától függően – a szokásos piaci ár és az alkalmazott ár különbözete módosító tétel.

Az átruházónak, az átruházás adóévében

-       növelni kell az adózás előtti eredményt, ha a szokásos piaci ár alatti az ellenérték;

-       csökkentheti az adózás előtti eredményt, ha az ellenérték a szokásos piaci árat meghaladja. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan változik a vevő adóalapja, mire kell ügyelni például termőföld átruházásakor, bejelentett részesedésszerzésnél, tulajdon ellenérték nélküli juttatásánál!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A témával összefüggő korábbi cikkünket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink