hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rendelkezzen társasági adójáról, megéri!

  • adozona.hu

2015-től új lehetőség nyílt a társasági adó mértékének csökkentésére. A konstrukció rendkívül kedvező, minimális (adminisztrációs) költséggel jár, és kockázatmentes is az adományozó részéről. A rendelkezés módja emellett igen egyszerű, minimális adminisztrációval jár, és adó-visszatérítés érhető el vele – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Az új rendszer lehetővé teszi a cégek számára, hogy a társasági adójuk legfeljebb 80 százalékának átutalásáról rendelkezzenek egy kiválasztott kedvezményezett számára.

Az alábbi három tevékenységre lehet felajánlást tenni:

– filmalkotás támogatása,
– előadó-művészeti szervezet támogatása,
– látványcsapatsport támogatása.

A rendelkezésnek a társadalmi felelősségvállaláson túl számos előnye van a társaságok számára:

– Nincs költség. A felajánlással kapcsolatban nem merül fel költség, mivel a támogatást az adóhatóság a befizetett társasági adóból utalja tovább a kiválasztott szervezet kérésére. A társaságnál tehát többletköltség – az egyébként is megfizetett társasági adón kívül – nem jelentkezik.

– Nincs kockázat. Amennyiben a társaság bármilyen feltételnek nem felelne meg, az adóhatóság egyszerűen nem utalja tovább a felajánlott összeget. Mivel a társasági adót megfizette a vállalkozás, adóhiány nem keletkezhet.

– Minimális az adminisztráció. A rendelkezést egy formanyomtatványon kell benyújtani, az ügyintézés többi részét a kedvezményezett és a NAV intézik egymással.

– Nincs cash-flow hátrány. A társaság nem utal támogatást a kedvezményezettnek, csak megfizeti a kötelező társasági adót. A visszatérítést a társaság adófolyószámláján írják jóvá, így figyelembe vehető későbbi társaságiadó-fizetési kötelezettség csökkentésére.

– Akár 7,5 százalékos megtakarítás. Adóelőleg vagy adóelőleg-kiegészítés terhére történő felajánlás esetén a felajánlott összeg akár 7,5 százaléka is elérhető lehet megtakarításként (egyéb esetben 2,5 százalék a visszatérítés).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építési, szerelési munkánál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérleti díja

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan átminősítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink