hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyújtott támogatás elszámolása a társasági adó alapjában

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Cikkünkben sorra vesszük, hogy a különböző célokra és különböző szervezetek részére nyújtott támogatások következtében elszámolt ráfordítás hogyan jelenik meg az adózó társaságiadó-alapjában. Azaz elismert vagy el nem ismert ráfordításnak, a vállalkozás érdekében nyújtott támogatásnak minősül, továbbá milyen mértékben csökkenthető vele az adóalap.

Ha egy társaságiadó-alany támogatást nyújt pénzben, eszközben, termékben vagy szolgáltatással, annak értékét – ha ahhoz vissza nem igénylehető általános forgalmi adó kapcsolódik, akkor ezen adóval növelt összegben – az eredmény terhére, ráfordításként kell elszámolni.

Ezt a ráfordítást azonban nem minden esetben ismeri el a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) az adóalap meghatározásakor. Ilyenkor az elszámolt ráfordítással a vállalkozási tevékenység érdekében el nem ismert költség, ráfordítás címen növelni kell a társaságiadó-alapot [Tao tv. 8. § (1) d); 3. számú melléklet A) fejezet].

Számos esetben elismeri viszont a Tao tv. a nyújtott támogatást a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek [Tao tv. 3. számú melléklet B) fejezet], sőt bizonyos célok támogatása esetén külön adóalapot csökkentő kedvezmény is érvényesíthető [Tao tv. 7. § (1) z)].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben a továbbiakban részletezzük a vállalkozási tevékenység érdekében elismert és el nem ismert nyújtott támogatásra, valamint az adóalapot csökkentő támogatásra vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs