hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyártól több tao-kedvezmény érvényesíthető önellenőrzéssel

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Bár az idei nagyobb újdonságot az őszi adócsomag jelenti, érdemes még a nyári adócsomag egyes részleteit is tudatosítani – főleg, hogy jelen esetben a hatás nem csak a jövőre szól. Marginális módosításnak tűnik ugyan – hiszen 13-15 éve beiktatott átmeneti rendelkezések hatályon kívül helyezéséről van szó – mégis jelentősen befolyásolja a társasági adókedvezmények önellenőrzés útján történő érvényesítését egy már a nyáron hatályba léptetett változás, segítve az adózókat.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény (Mód tv.) 28. § (2) bekezdésének 4. és 5. pontja 2018. július 26-ai nappal hatályon kívül helyezte a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 29/D § (11) és (16) bekezdésében foglaltakat.

A Tao. tv. 2018. július 25-éig hatályos 29/D § (11), illetve (16) bekezdése azt jelentette, hogy a Tao. tv.-ben meghatározott adókedvezmények érvényesítésére kizárólag az adóbevallásban, az adózónak a bevallás benyújtásáig meghozott döntése alapján volt lehetősége. Ugyanakkor, ha a döntése arra irányult, hogy a fizetendő adója az őt megillető adókedvezmények teljes körű kihasználásával kerüljön megállapításra, akkor ezt az önellenőrzés és az adóellenőrzés során is figyelembe kellett venni.

Utóbbi rendelkezések alapján a társasági adóban szigorúbb feltételekkel lehetett érvényesíteni az adókedvezményeket, mint egyéb adónemek esetében: a Tao. tv. ugyanis speciális szabályt is tartalmazott az adóeljárásjog önellenőrzésre vonatkozó általános szabályaihoz képest. A 2017. december 31-éig hatályos adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (régi Art.) 49. § (1) bekezdése, illetve a 2018. január 1-jétől hatályos adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (új Art.) 54. § (4) bekezdése ugyanis azt az általános szabályt tartalmazta (tartalmazza), hogy az adózó az adókedvezményt utólag önellenőrzéssel érvényesítheti, illetve veheti igénybe.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

(A 2018-as változásokról további cikkeket
itt olvashat!)

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata: megfelelés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close