hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beszerzendő dokumentumok kedvezmények érvényesítéséhez

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Van még ugyan idő a társasági adóbevallás esedékességéig, de nem árt számba venni, hogy milyen okiratokra, igazolásokra, nyilatkozatokra van szükség a különböző – az adófizetési kötelezettséget befolyásoló – kedvezmények igénybe vételéhez. Lehetséges ugyanis, hogy ezek egy részének beszerzése hosszabb időt igényel.

A dokumentumok beszerzésénél fontos az is, hogy az igazolás, nyilatkozat, okirat tartalma megfeleljen a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao) foglaltaknak. 

Igazolások adóalap csökkentéséhez, költség, ráfordítás elismeréséhez

1. A közhasznú szervezetet a Magyar Kármentő Alapot, a Nemzeti Kulturális Alapot vagy – felsőoktatási támogatási megállapodás keretében – felsőoktatási intézményt az adóévben visszafizetési kötelezettség nélküli támogatásban részesítő adózónak (a céltól függően) a támogatás 20-50 százalékának az adóalapból történő levonásához rendelkeznie kell az adóalap megállapítása céljából a kedvezményezett által kiállított igazolással.

Az igazolás tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját.

2. Ha adományt nyújt egy adózó az adóévben, akkor ahhoz, hogy ez az elszámolt ráfordítás a vállalkozási tevékenység érdekében elismert költségnek minősüljön – azaz ne növelje az adóalapot – rendelkeznie kell a közhasznú szervezet, az egyházi jogi személy, a közérdekű kötelezettségvállalás szervezője által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással.

Az igazolásnak tartalmaznia kell a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, az adomány összegét és a támogatott célt.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, hogy milyen nyilatkozatokra és okiratokra lesz szüksége az adóalap-csökkentés és az adókedvezmény érvényesítéséhez, a költség, ráfordítás elismeréséhez!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Teljesítési dátum

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X