hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Műemlék, egyedi védelem alatt álló létesítmény és a társasági adó

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) több sajátos előírást fogalmaz meg a műemlékek, illetve az egyedi védelem alatt álló létesítmények társasági adóban történő kezelését illetően.

Adóalap-kedvezmény

Kivételes szabály vonatkozik a műemlék és a helyi egyedi védelem alatt álló épület, építmény beruházásra, felújításra a fejlesztési tartalék felhasználását illetően. Bár ezen ingatlanok esetében jellemzően nem számolható el a bekerülési érték terv szerinti értékcsökkenésként, mégis lehetővé teszi a tao-törvény 7. § (15) bekezdése a fejlesztési tartalékra lekötött tartalék feloldását az ilyen jellegű épület beruházások alapján.

A társaságiadó-alapot csökkentő értékcsökkenési leírás szabályai között kivételes előírások találhatók az épületekre, építményekre a tao-törvény tv. 1. számú mellékletének 4., és 7-7/a. pontjaiban. E szerint

• bár nem számolható el terv szerinti értékcsökkenési leírás azon eszközre, amelyre a számvitelről szóló törvény (Szt.) szerint nem számolható el terv szerinti értékcsökkenés, vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést, de ezt épületnél, építménynél ettől függetlenül az adóalapot lehet értékcsökkenési lírás címen csökkenteni,
• az épület hasznosítása lehetőséget ad az általánostól eltérő (magasabb) értékcsökkenési leírás érvényesítésére például a bérbeadó eszközei között kimutatott, bérbe adott épület, építmény és ültetvény esetében 5 százalék értékcsökkenési leírást érvényesíthet a bérbeadó, vagy a teljes adóévben a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás ágba sorolt adózó a tárgyi eszközei között kimutatott és e tevékenységet közvetlenül szolgáló, hosszú élettartamú szerkezetű épület után 3 százalék értékcsökkenési leírást érvényesíthet 2 százalék helyett.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen lehetőségek vannak a műemlékekkel kapcsolatban az adózás előtti eredmény csökkentésére, ez meddig érvényesíthető, továbbá mik ennek a feltételei!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek mellett vállalkozói tevékenység

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close