hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit kell tudniuk az eva hatálya alól kikerülő adózóknak?

  • Szolnoki Béla

Sok olvasóban és jogalkalmazóban fogalmazódott meg a kérdés az utóbbi időben, hogy milyen terhek várnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól kikerülő vállalkozókra, különösen, ha tárgyi eszközökkel is rendelkeznek.

Az evából kilépő betéti társaság, amely bevételi nyilvántartást vezetett ávekig, annak beszámolójához a nyitómérlegben az eszközöket piaci értéken kell értékelni. Ez egy tárgyi eszköz esetében mit jelent? Ha 10 évvel ezelőtt vásárolt ingatlan értéke 2 millió forin volt, és most kb. 10 millió  forintot ér, akkor a különbséget a saját tőke melyik elemére kell könyvelni, illetve ennek milyen adó, és cégbírósági vonzata van? Kötelező az ingatlanok esetében is ezt elvégezni? Ha kötelező, akkor az értékcsökkenés a már piaci értéken szereplő érték után elszámolható? Az evás időszak alatt az értékcsökkenés a könyv szerinti értéken került elszámolásra. Nem tartanám igazságosnak, ha most piaci értékre kellene a tárgyi eszközt is értékelni, mivel aki nem volt evás, számára mindez nem kötelező! Ha így lenne, szinte évente lehetne a piaci értéket emelni, vagy csökkenteni!? Hiszen ha eladom az ingatlant, akkor leadózom utána” - olvasható egy Adózónához írt kérdésben.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társaságiadó-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Helyi iparűzési adó feltöltése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Építőipari kivitelező cég alvállalkozója

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close